Annons

Konst från två generationer Björne

Sofia Björne lägger en sista hand på det egna konstverket som hon skänkt till Landskrona Direkt. Förutom detta har hon skänkt sex serigrafier signerade av hennes far, Kennet Björne. Här kan du lägga ett bud på konstverket.

Landskrona Direkt huserar i en fastighet som de flesta Landskronaborna förknippar med Björnes Magasin. I byggnaden fanns såväl loppis som ateljé och galleri så länge fastigheten ägdes av, först Kennet Björne och efter hans bortgång, dottern Sofia Björne. Hon har gått genom gömmorna och letat upp några tidiga serigrafier, undertecknade av hennes far, och skänkt till stödauktionen för Landskrona Direkt. Hon har även skänkt ett eget konstverk.

Annons
 

Det är inte mycket som är sig likt på Gamla Kyrkogatan 21 där Landskrona Direkt numera huserar. Det finns dock såväl tavlor som skulpturer utsprida i och utanför fastigheten.
– Det är otroligt vilken förändring som skett, säger Sofia Björne när hon är uppe på redaktionen och hälsar på.

Med sig har hon en mapp med fyra mindre serigrafier som påminner starkt om Andy Warhols konst samt två lite större serigrafier som andas det glada 1970-talet.
– Det är kanske inte den konst som far var mest känd för. Men det är kanske därför som det är extra speciellt. Dessa gjorde han på 70-talet, i början av sin karriär, säger Sofia Björne.

Hennes eget konstverk är också något som sticker ut.
– Ja, jag vet inte riktigt vad man ska kalla det. Men det var roligt att göra. Jag samlar ju på allt gammalt och det har jag använt här, säger hon om konstverket som består av allt från en hammare och taggtråd till små virkade fåglar som sitter i och utanför burar gjorda i ståltråd.

Kenneth Björne började på Skånska Målarskolan i Malmö på 1960-talet och öppnade 1967 Galleri Brunte på Stora Norregatan 21 tillsammans med kollegerna Ingmar Aldenhov och Pelle Åberg. Senare blev han också en av medlemmarna i konstnärskollektivet Drakabygget i Örkelljunga, en grupp som bildades av de danska konstnärerna Asger Jorn och dennes bror Jørgen Nash. Här deltog han i flera temautställningar bland annat i Köpenhamn, Oslo och München.

Kenneth Björne har också ställt ut på Landskrona Museum och fått kommunens kulturstipendium.

Sofia Björne har bara delvis gått i faderns fotspår gällande konst. Hennes levebröd tjänas dock mest in på cykeln och i trappuppgångar där hon levererar nyheter i pappersformat. Genom sina gåvor stöttar hon även nyhetsskrivandet som sker på nätet.

Auktionen äger rum på Skånes Auktionsverks hemsida tisdagen den 9 juni. Det går dock bra att lägga bud redan nu..

Två serigrafier från 1979 av Kenneth Björne. Lägg ditt bud här.

Kennet Björne var säkert inspirerad av ikonen Andy Warhol när han tog fram dessa fyra serigrafier. Lägg bud på alla fyra här.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser