Lokala konstnärer värnar det fria ordet

Tonie Lewenhaupt har ett djupt och brinnande engagemang för vikten av det fria ordet. Hon tvekade inte att ta sig till redaktionen för att överlämna ett unikt collage signerat hennes egen hand samt en litografi ur den världsberömda Non-Violence- serien signerade CFR, det vill säga Carl Fredrik Reuterswärd. Bjud på Tonies på marknaden sällsynta verk här >>
Tonie Lewenhaupt har ett djupt och brinnande engagemang för vikten av det fria ordet. Hon tvekade inte att ta sig till redaktionen för att överlämna ett unikt collage signerat hennes egen hand samt en litografi ur den världsberömda Non-Violence-serien signerade CFR, det vill säga Carl Fredrik Reuterswärd. Bjud på Tonies på marknaden sällsynta verk här >>

Landskrona Direkt är i kris. Det är ingen hemlighet. En del i att rädda nättidningen är den stödauktion som hålls den 9 juni. Det är främst lokala kulturpersonligheter som skänkt alster till auktionen.

Landskrona Direkt har levererat lokala nyheter under drygt 21 år. Allt sedan starten 1999 har finansieringen skett via annonser från näringsliv och kommun. Konkurrensen har dock hårdnat, framför allt sedan allt fler, däribland kommunen, väljer att annonsera på sociala medier.

Mycket av det som Landskrona Direkt skrivit under åren gäller stadens kulturutbud i stort som smått. Därför har nu stora delar av Landskronas kulturarbetare valt att stödja nättidningen genom att skänka alster till en stödauktion som hålls på Skånes Auktionsverks hemsida den 9 juni.
– Merparten av de 90 objekten som inleder onlineauktionen består av konstverk som konstnärer, gallerier och konsthandlare men även privatpersoner skänkt för att bidra till vår fortlevnad, säger Håkan Karlsson, ansvarig utgivare och delägare i Landskrona Direkt.
– Vi är uppriktigt rörda av allt som skänkts. Här finns verk av storheter som Christer Strömholm, Örjan Kristenson, Carl Fredrik Reuterswärd, Pete Doherty, Stine Hvid, Colin Fraser och många fler, säger Håkan Karlsson.

Det var konsthandlaren Börje Bengtsson som kläckte idén om en stödauktion.
– För mig är det självklart att Landskrona Direkt ska leva kvar. De har gjort, och gör fortfarande mycket för kulturen i Landskrona. Och detta är ett bra sätt för kulturen att betala tillbaka, säger han.

Författaren och modedesignern Tonie Lewenhaupt är en av cirka 70 givare. Hon var gift med konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som gick ur tiden 2016 och hon tvekade inte att skänka ett eget verk samt en print av den klassiska revolvern med knut som signerats av Carl Fredrik Reuterswärd. (Lägg ett bud här)
– Vi måste värna om det fria ordet och jag vet att Calle sitter där uppe i himmelen och hejar på, säger Tonie Lewenhaupt.

Merparten av konsten som skänkts har skapats av lokala konstnärer och fotografer.
– Vi har skrivit hundratals artiklar om lokala konstnärer och utställningar genom åren och dessa kulturarbetare har nu slutit upp och kommit med tavlor och annan konst. Allt för att visa sitt stöd, säger Håkan Karlsson.

Några konstnärer som bidragit till stödauktionen är Anita Grenter, Björn Wiklund, Exa Strandqvist, Göran Rossling, Lena Olsson, Jannicke Larsson, Souzan Yassin och Viola Lesén. Dessutom har Galleri Gamla Staden skänkt tre gilcheetryck av lika många konstnärer.

På Skånes Auktionsverk tvekade man inte en sekund på att ställa upp för nättidningen.
– Landskrona Direkt betyder oerhört mycket för staden, inte minst för oss på auktionsverket. Därför var det ett enkelt beslut att inleda nästa tisdags auktion med det som skänkt för att stödja Landskrona Direkt. Och vårt strå till stacken blir att vi inte tar någon provision av nättidningen, säger Joakim Karlsson.

Här är en länk till Skånes Auktionsverk.

Jan-Erik Palm är en av delägarna till Galleri Gamla Staden i Landskrona. När han fick höra om Landskrona Direkts prekära situation tvekade han inte. Tre verk hämtade han från sitt galleri. Tre verk som på tisdag kommer att gå under klubban och där pengarna kommer att gå oavkortat till Landskrona Direkts överlevnad. På bilder visar han ett gicleetryck av Birgitta Glenmark. Bjud på tavlan här >>
Lena Olsson är en väl etablerad keramiker och skulptör med ateljé i Landskrona. Hon har dock ställt ut från Falsterbo i söder till Umeå i norr. Hon är dessutom representerad på ett drygt dussin museer och intuitioner runt om i landet, bland annat i Sveriges Riksdag. Bjud på den signerade vasen i glaserad keramik som hon har skänkt till Landskrona Direkt.
Kulturproducent Viola Lésen lämnar ingen och inget oberört i vaudevillens Landskrona såväl som i livets teater. Antingen hon syns ålande på en scen med kameran som instrument eller stående framför staffliet ackompanjerad av gigantiska avokadoplantor så görs det med brett leende. Här har hon gått loss på en duk i sammet. Noterbart i sammanhanget var att hon bjöd på konjak på presskonferenser i samband med sin utställning på Galleri Gamla Staden. Nu kan du buda på hennes ”Madeira” här >>
Jannicke Larsson är såväl gallerist som konstnär och det är på Galleri Lil som hon trivs bäst. Hon föddes i Malmö 1963, växte upp i Svalöv, tog vägen om Sala och är nu bosatt i Borstahusen sedan flera år. Hon har deltagit i åtskilliga samlingsutställningar, framför allt i Skåne och hon har även hängt på jurybedömda utställningar. Denna tavla har hon skänkt till Landskrona Direkt. Lägg ett bud.
Björn Wiklund, läste om den stundande stödauktionen på Landskrona Direkt. Han bokstavligen skyndade sig till redaktionen med en akvarell under armen.
– Ni har hjälpt mig mycket genom åren, sa han vars lek  med färger i kombination med en härlig fantasi blir spännande konst.
– Ibland tror jag skapandet mår bra av lite ”Flow”. Akvarellen är utmärkt både för att göra bilder och för att nästan meditera sig igenom skapandet. Man mår härligt efter varje färg som flyter iväg över papperet, sa han och satte ner ”Odd birds II” på golvet. Bjud på tavlan här.
Souzan Yassin var en väletablerad konstnär och konstlärare i Syrien innan hon hals över huvud flydde till Sverige via Turkiet 2015. Hon studerar nu och målet är att, precis som i Syrien, bli lärare. De timmar hon inte lägger på studierna tillbringar hon vid sitt staffli i lägenheten i centrala Landskrona.
Där har hon bland mycket annat målat en så kallad diptyk, det vill säga en tavla som är delad i två delar. Detta verk handlar om cancer. Lägg bud här.
Anita Grenter inspireras mycket av resor och vandringar, såväl på hemmaplan som utomlands och hennes kärlek till naturen återspeglas i hennes konst. Här är hennes verk Röd Vallmo som hon skänkt till Landskrona Direkt. Hon skänkte även en mindre målning på en skata.
Eva Strandqvist var uppe på redaktionen och lämnade en tavla. Den mäter 40×51 centimeter. Lägg ditt bud på tavlan här.
Göran Rossling är en av grundarna till reklamfirman Tecknargården, sedermera Borstahusen Kommunikation. Mest känd är han för att ha tecknat Bluetooth-logotypen. Göran Rossling är även en flitig konstnär. Här är en tavla han skänkt till Landskrona Direkt. Lägg ett bud här.
Timo Solin, svensk/finsk skulptör och målare räknas som en av Sveriges mest kända nutidskonstnärer. - På senare år har han skapat kraftfulla och expressiva skulpturer i plåt, ofta med starka blåa och röda färger. Hans skulpturer engagerar betraktaren och lämnar ingen oberörd, skriver auktionsfirman Bukowski i en beskrivning av konstnären och nog är det så. Foto: Håkan Karlsson.
Timo Solin, svensk/finsk skulptör och målare räknas som en av Sveriges mest kända nutidskonstnärer. Här från hans utställning i Landskrona 2015.
– På senare år har han skapat kraftfulla och expressiva skulpturer i plåt, ofta med starka blåa och röda färger. Hans skulpturer engagerar betraktaren och lämnar ingen oberörd, skriver auktionsfirman Bukowski i en beskrivning av konstnären och nog är det så.  Klicka här för att se vad  Galleri Gamla staden skänkt för ett verk av Timo Solin. 

 

 

Till arkivet