Hans sommar med Bombi Bitt

Hans Jonsson tittade förbi redaktionen med ett porträtt att lägga till stödauktionen.
Hans Jonsson tittade förbi redaktionen med en svartvit bild att lägga till stödauktionen.

Fotograf Hans Jonsson minns sommarens 1992 med stort välbehag. Han hade tagit två månader tjänstledigt från jobbet på Sydsvenskan. Körde motorcykel genom den blommande och böljande skånska landskapet och följde turnerande Darling Desperados sommarteater ¨Bombi Bitt”.
– Det var en fantastisk sommar det året så ljuset fanns ju där, minns fotografen.

Den uppmärksammade pjäsen spelades i ett cirkustält och hade premiär i Kivik för att sedan visas i Simrishamn, Ystad och Malmö. Medverkande gjorde bland andra Björn Kjellman, Lena Nyman, Gunilla Röör och många fler. Hans Jonsson var hela tiden närvarande.
– Egentligen skulle jag ha en liten roll jag med. Jag skulle köra med min Harley Davidson rakt igenom manegen under föreställningen men den delen ströks …. tur var väl det, säger Hans Jonsson och spricker upp i ett enda stort leende.

– Det var en fantastisk sommar för mig. Kanske borde jag göra en bok jag har ju väldigt mycket bilder från den sommaren, säger han och räcker över ett magnifikt porträtt som han valt att kalla  ”Sommaren med Bombi Bitt. Morris.” Framtaget i en upplaga om tio där Landskrona Direkt får nummer ett att bjuda ut på stundande stödauktion.

Hans Jonssons ägnar sig idag mest åt våtplåtsfotografi, en gammal fototeknik från mitten av 1800-talet. Det fick honom att släpa 150 kilo uråldrig fotoutrustning till Sápmi, det vill säga i Sameland , för att på plats närma sig Sveriges urfolk – samerna. Om detta möte kunde vi ifjol se en enastående  utställning på Malmö Museer. Hans dokumentation av Monica Zetterlunds avskedsturné 1997 resulterade i såväl en bok ”Sista dansen med Monica” som en utställning som fortfarande röner uppmärksamhet.

Hans Jonsson är idag representerad på bland annat Nationalmuseum, Landskrona Foto, Gripsholms Slott, Eslöv och Region Örebro län. Hans proveniens finns numera också på ett verk på Landskrona Direkts stödauktion på Skånes Auktionsverk.

”Sommaren med Bombi Bitt. Morris.” Foto: Hans Jonsson. Lägg ett bud på bilden här >>
Hans Jonsson visade i höstas en unik fotoutställning om Sveriges urfolk på High Court c/o Malmö Museer.

Till arkivet