Colin Fraser – En ljusmästare med pensel

Colin Fraser är en mästare på att måla med äggtempera. Ett bevis för detta är tavlan Last Rose som han skänkt till Landskrona Direkt.
Colin Fraser är en mästare på att måla med äggtempera. Ett bevis för detta är tavlan Last Rose som han skänkt till Landskrona Direkt.

Att måla med äggtempera kräver mycket av den som håller i penseln. Färgen torkar omedelbart. Konstnären målar allt på en gång och lager på lager. En av världens främsta konstnärer som arbetar med äggtempera är Colin Fraser som har sina bopålar i Borstahusen i Landskrona. Ljuset i hans tavlor gör att verklighetskänslan är påtaglig.

Colin Fraser är född i Skottland men bor idag i Borstahusen. Han är en av världens mest erkända konstnärer som målar med äggtempera. Precisionen i penseldragen är exakta och ljuset som skapas genom att äggtemperan målas på en kritgrund, gesso, är blixtrande vackert. Det syns med all önskvärd tydlighet i verket Last Rose som bland annat hängt på galleri i Washington USA och som konstnären skänkt till Landskrona Direkt och som säljs på Skånes Auktionsverks stödauktion den 9 juni.

Colin Fraser är känd för sina detaljerade stilleben, landskap och interiörer. Konstnärens användning av äggtempera ger hans verk en lätt transparens som knappast går att jämföra med andra tekniker. Äggtempera är svårt att kontrollera och det är få konstnärer som behärskar tekniken så som Colin Fraser. Noterbart är att han blandar alla sina färger själv.
– Det svåra är att penseldragen torkar direkt och man kan inte ångra vad man gjort. Å andra sidan så är färgen oerhört dryg. Man kan måla mycket med lite färg, säger Colin Fraser när han är uppe på redaktionen och överlämnar tavlan Last Rose.

Konstnären föddes 1956 i Glasgow, Storbritannien. Han studerade konst vid Brighton Polytechnic innan han flyttade till Sverige 1981. Ursprungligen arbetade han i akvarell och oljefärg men numera är det alltså äggtempera som gäller. Han har sin ateljé i Lund men mycket av hans inspiration får han i Borstahusen.
– Jag kan promenera vid havet i timmar, säger han lite drömmande.

Lokalt har han ställt ut på bland annat Galleri Gamla Staden och i början av nästa år kommer hans tavlor att hänga på Pumphuset. Hans konst är dock mest uppmärksammad utomlands.
– Det känns bra att ställa ut på Pumphuset. Det är ju där jag bor, säger han och skrattar.
– Annars ställer jag mest ut i England och i USA. På Cato Gallery i London ställer jag ut regelbundet, säger Colin Fraser.

Hans tavlor säljs ofta för sexsiffriga belopp. Därför känns det överväldigande att han skänkt en tavla till förmån för Landskrona Direkts överlevnad.
– Nu är det ju inte alls samma sak att sälja på auktion som att sälja på ett galleri. Men så klart hoppas jag att tavlan kan göra lite skillnad.

Colin Fraser till vänster och fotografen Thor-Björn Johansson till höger hade vägarna förbi Landskrona Direkts redaktion och genast blev det en diskussion om ljusets betydelse. Samtalet följdes av Landskrona Direkts Kary Persson.

Här kan du se en liten film om Colin Fraser och hans konstnärskap.

Till arkivet