Kyrkan öppnar upp igen

Charlotte Winther, distriktspräst i Sofia Albertina kyrka hälsar åter besökare välkomna. Foto: Mathilda Simonsson-Torstensson

I två månader har kyrkorna stått tomma när klockorna har ringt på söndagarna, men nu öppnas portarna. Från och med midsommarveckan finns det återigen möjlighet att fira gudstjänst och besöka kyrkans konserter.

Sen före påsk har Svenska kyrkan i Landskrona och Häljarp inte firat offentliga gudstjänst på grund av corona/Covid-19. Gudstjänster har firats med präst och musiker bakom stängda dörrar, och även sänts som digitala andakter via webb och sociala medier. Ett flertal konserter har varit tvungna att ställas in och ersatts med digitala sändningar.
– För kyrkan är det naturligt att samlas, det är en del i vårt uppdrag och också något som människor behöver. När vi pratar om folkhälsa menar vi inte bara pandemi, utan också hur vi människor ska orka leva begränsat under en längre period. Där spelar tro en extremt viktigt roll och vi har ansvar att se till att människor har möjlighet att uttrycka den, säger Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde i Landskrona församling och vik. kyrkoherde i Häljarps församling.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer på max 50 personer gäller och i vissa kyrkor har man ytterligare anpassat antal besökare efter kyrkans storlek.  
Båda församlingarna kommer att fortsätta med digitala andakter för de som inte kan/vill delta fysiskt i kyrkan, även telefonjouren fortsätter hålla öppet.

Till arkivet