Han ser naturen på sitt eget vis

Kim Berkhuizen gillar att måla stort. - Det finns folk som har stora hus och det finns företag som har stora väggar, säger han och visar tavlan Ran som mäter 282x195 centimeter.
Kim Berkhuizen gillar att måla stort.
– Det finns folk som har stora hus och det finns företag som har stora väggar, säger han och visar tavlan Ran som mäter 282×195 centimeter.

Det finns de som hävdar att Kim Berkhuizens målningar är abstrakta. Han håller inte med. Landskrona Direkt har träffat konstnären inför hans utställning på Pumphuset som har vernissage på lördag.

Kim Berkhuizen är född och uppväxt i Landskrona. Han är autodidakt och har sin studio i Fröfabriken, Landskrona. Konstnären arbetar med akrylfärg, spray och spackel i starka färger. Han dras till strama urbana arkitektoniska miljöer, där allt är förutbestämt och exakt. Att konsten är abstrakt håller han inte med om.
– För andra kanske det är abstrakt men inte för mig. Jag inspireras mycket av naturen och det är det som syns på tavlorna, säger han och pekar på en av de cirka 30 tavlorna som hänger på Pumphuset.
– Jag promenerar vid havet varje dag och just dessa tavlorna föreställer havet och kusten här utanför fönstret, säger han.

Just naturen betyder mycket för Kim Berkhuizen. Serier av målningar har han döpt till Ocean och Clouds för att ge två exempel. Ett annat är hans pingviner som bland annat flutit i vallgraven utanför konsthallen och stadshuset.
– Det var de två första pingvinerna i serien Climate Refugees, säger konstnären.
– Jag hade precis läst att information om klimatförändringar på Vita Husets hemsida tagits bort och ville göra en offentlig installation som lyfte frågan utan att vara direkt provocerande. Jag ville att folk skulle stanna till och undra över vad en pingvin på ett isflak gjorde just där.

2018 gjorde han en större pingvin och deltog i Floating Art Festival i Helsingborg och kommande höst blir det ytterligare en pingvin som kommer att flyta i Göteborgs hamn i samband med Climate Aid Galan som The Perfect World Foundation anordnar.

Och visst finns det pingviner på Pumphuset också. En större står utanför och i det stora fönstret i konsthallen står mindre varianter.

Vernissagen äger rum imorgon lördag klockan 12 till 16 och konstnären är på plats och berättar om sin konst. Utställningen, som arrangeras av Borstahusens Konstförening, pågår till och med den 12 juli.

– Jag är stolt över att få ställa ut här på Pumphuset. Jag tycker att det är Landskronas finaste utställningslokal, säger Kim Berkhuizen.
Jag tycker inte att min konst är abstrakt. Här har jag målat stranden och havet utanför fönstret.

Till arkivet