Annons

S-toppar vill skrota LAS-utredningen

Skrota LAS-utredningen, anser Niklas Karlsson (S), riksdagsman från Landskrona.

Den 1 juni ska LAS-utredningen lämnas över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Redan nu har ett antal förslag ur utredningen läckt ut.
Förslaget har en kraftig slagsida i arbetsgivarens favör menar man på Byggnads Skåne och Socialdemokraterna i Skåne, där man är överens om att LAS-utredningen ska skrotas.

Annons
 

– Utredningen är arbetstagarfientlig och rena hånet mot arbetstagare i Sverige, den för oss tillbaka till 1930-talet. Det är en skandal och arbetsgivarnas våta dröm, säger Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne.

Landskronas riksdagsman Niklas Karlsson, tillika ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, menar att den pågående coronapandemin visar tydligt hur otrygg arbetsmarknaden är, med sina SMS-anställningar, allmän visstid, hyvling och timanställningar. Villkoren för vanliga löntagare måste bli bättre anser han.
– LAS-utredningens förslag rubbar balansen på arbetsmarknaden och ger arbetsgivaren en oproportionerligt stor makt som inte vägs upp av de förslag som ska skydda arbetstagaren.   En modernisering av arbetsrätten kan aldrig bli detsamma som rättslöshet, säger Niklas Karlsson (S).

Jonas Sjöberg och Niklas Karlsson mål är trygga anställningar för alla arbetstagare i Sverige. Men det är inte möjligt om turordningsregler förändras eller om fackförbundens möjlighet att ogiltigförklara en uppsägning tas bort.
– Att försvaga anställningsskyddet så att arbetsgivare helt godtyckligt kan säga upp den som de inte tycker passar in, rustar inte Sverige för framtiden, säger Niklas Karlsson.

– Det går inte att klämma in alla branscher i samma kostym. Vi har olika förutsättningar, arbetsrätten har fack och arbetsgivare kommit överens om i årtionden. Det här är en utredning som på allvar kan skada  den svenska arbetsmarknadsmodellen, avslutar Jonas Sjöberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser