Stipendium öppnar för vandringar på nya stigar

Martin Brink
Lewenhauptstipendiet öppnar nya stigar för  Martin Brink.

I Tonie Lewenhaupts lummigt sköna trädgård i Fortuna presenterades nyligen 2020 års Lewenhaupt stipendiat. Den tjugonde i ordningen. 36-årige Martin Brink, från Helsingborg kan nu sälla sig till skaran av stipendiater som bland annat innehåller Georg Oddner, Ralph Nykvist, Johan Bävman och Martin Bogren.
– Man kan lugnt säga att det gått riktigt bra för många av våra stipendiater, säger Tonie Lewenhaupt, styrelsens ordförande.

Martin Brink (f 1984) är en fotograf och konstnär med bas i Helsingborg.  I sin konstnärliga verksamhet sammanför han två aktiviteter som nu under den pågående pandemin blivit en räddning och dominerande sysselsättning för många människor – promenader utomhus och nätbaserad konsumtion av nyheter och fiction.

Vi hugger in på vars en pastellfärgad macaron när stiftelsens ordförande Tonie Lewenhaupt ber att få läsa ett par rader ur juryns motivering.
– Martin Brink går över ängar, genom dungar, förbi hus utan att något händer. Hans kamera funderar, avvaktar och iakttar. Nära och enkelt. Martin vandrar i det vardagliga. I den svåra självklarheten. Han söker inte idyllen eller vemodet. Inte heller dramatiken eller förgängligheten. Martin längtar inte till målet. Upplevelsen av tiden, den vanliga gör oss till medföljare.

 Stiftelsen har sitt säte i Landskrona och styrelsen består för närvarande av Tonie Lewenhaupt, Gerry Johansson, Janne Jönsson och Jenny Nordquist. Fram till 2020 har stipendiet utdelats vid 19 tillfällen. Fondens samlingar förvaltas av Landskrona Foto.  Just , Gerry Johansson har från och till fungerat som ett bollplank åt Martin Brink.
– Jag tycker om hans bilder, och tog helt enkelt kontakt med honom när jag fotograferat ett par år. Han har fungerat som ett stöd, säger Martin Brink.

Under en lång följd av år har Martin Brink skildrat sina visuella upplevelser under promenader. I några projekt har han sammanfört sina bilder med nyhetsartiklar från nätet på temat ”walks”. Artiklarna har varit publicerade samma dag som när bilden tagits.
– Jag har googlat fram vilka stora händelser som skett just den dagen jag var ute och promenerade med kameran.

Drev The Digital Photobook
Han har också skapat och utvecklat kontakten med en bred publik genom att publicera sina arbeten på nätet genom ebooks och på sin hemsida. Under en period drev han också bloggen The Digital Photobook där han lyfte fram projekt och erfarenheter från andra fotografers nätpublicering. Hans arbeten har visats vid ett drygt 10-tal utställningar i Sverige och internationellt.
– Nu blir det en utställning i Landskrona men det är ännu inte klart var och när, berättar Tonie Lewenhaupt.

I sin uppdragsverksamhet rör Martin Brink sig inom områdena arkitektur, konst och design, bland annat genom dokumentation av Ulla Viottis skulpturer, Land art för Ängelholms Kommun med flera.
– Stipendiet kom som en helt oväntad och välkommen överraskning. Det motiverar mig att fortsätta med det jag gör och bekräftar det jag gjort dom senaste åren, säger fotografen om utmärkelsen.

– För tillfället fortsätter jag att jobba med min Walks serie, både med att fotografera och redigera, vilket lämpar sig ganska väl i virustider. Walks påbörjades för snart 10 år sedan då jag började ta bilder när jag såg en komposition ta form framför mig. Sedan dess har jag inte riktigt släppt idén, men jag experimenterar med sidospår, samt tittar på hur jag kan jobba med mitt befintliga arkiv på olika sätt.

Den offentliga utdelningen av stipendiet kommer att ske i samband med Landskrona Foto Festival 2020 i september i år.
– Claes Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer, vill följa Martin Brinck även i fortsättningen, avslutar av Tonie Lewenhaupt.

Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer bildades efter hans död 1990. Syftet med stiftelsen är att med genom årlig utdelning främja unga fotografers möjlighet att genom fort- och vidareutbildning utveckla eller fullfölja en fotografisk idé.

En fika med trevligt snack om fotografi mellan Martin Brink och Tonie Lewenhaupt.
Ödmjuk mottagare av stipendiet. Martin Brinks kan promenera vidare med sitt pågående projekt ”Covid walks”.
Walk 140630.
Foto: Martin Brink

Till arkivet