Annons

Stödauktionen växer in i det sista

Fotograf Hans Jonsson introducerade oss idag för Nathalie Thengius som kom med en stor print på en av sina oljemålningar.

Vi har i flera tidigare artiklar skrivit om godhjärtade konstnärer som skänkt verk till den stödauktion för Landskrona Direkt som hålls på Skånes Auktionsverks hemsida den 9 juni. Dessa konstnärer är dock långt ifrån ensamma. In i det sista har såväl konstnärer och privatpersoner skänkt konstverk för nättidningens överlevnad.

Annons
 

Lars ”Tex” Johnsson har varit verksam i flera decennier.
– Det är klart att jag också vill bidra. Jag har två printar på Helan och Halvan samt ett exemplar av ”Ett lag i en stad” som jag vill skänka, säger han när han hälsar på hos redaktionen.

En lokal profil som ställt upp är sångerskan och konstnären Annette Kumerle Lindwall.
– När jag hörde om er situation så klickade det till direkt. Det var bara att ta fram staffliet, penslar, färg och en canvas och sätta fart. Resultatet blev ”När är jag hel igen” och den är målad med tanke på corona, säger hon.
– När jag var på väg ut genom dörren där hemma så gick jag förbi en liten, liten målning som jag gjort för länge sedan och den heter Träd. Jag älskar den men tänkte att det är en målning som ni behöver, säger hon med ett leende.

Även Louise Östberg har allt som oftast ett stort leende på sina läppar men så är hon också glad för att ta ton. Målar gör hon sedan fyra år tillbaka och utvecklingskurvan pekar ständigt uppåt.  Under armen har och en vintermotiv på sin duk.
– På något vis kändes det som att den sticker ut nu, säger hon och skrattar.
– Den skiljer ju sig från mängden här, poängterar hon.

Faktum är att det spretar härligt på redaktionen av alla inlämnade bidrag. Personliga stilar är det gott om i Landskrona. 

Molning målning av NATH.
Nathalie Thengius är frilansande illustratör och konstnär. Hon är sedan årsskiftet baserad på Fröfabriken i Landskrona. Södertäljetjej som efter studier på Konstfack i Stockholm flyttade för tio år sedan till Landskrona. 
– Jag har alltid velat att mina motiv ska ha ett syfte. Det känns meningslöst att måla annars, säger hon vars oljemålningar sannerligen berör.
Nathalie Thengius landskap får helt enkelt betraktaren att må bra. Hennes bidrag till stödauktionen är en print i numrerad upplaga, där målningen fått namnet Molningen.

Passa på att se samtliga objekt på förhandsvisningen
Torsdagen den 21 maj klockan 11-16 visas samtliga objekt till stödauktionen i Landskrona Direkts luftiga lokaler på Gamla Kyrkogatan 21.
Från och med mitten på nästa vecka kan man sedan se dessa i auktionskatalogen på Skånes Auktionsverks hemsida. 
Onlineauktionen äger rum den 9 juni. Dagen innan kan man besöka auktionsverkets visning.

Molningen av NATH, som Nathalie Thengius signerar sina verk. Buda här >> Se mer av hennes målningar och illustrationer på https://www.picuki.com/profile/nathklotter

Annette Kumerle Lindwall satte sig bakom staffliet och målade nytt enkom för stödauktionen. Buda på den här >>
– Det var ett par år sedan sist jag målade. Jag tog med ett litet träd också. Jag älskar träd, intygar hon.

Louise Östberg känd från den lokala scenen målar även hon. Här med ett vinterlandskap mitt i försommaren.

I veckan har privatpersoner dessutom bidragit med konstverk av bland andra Gunnar Nylund (keramik), Carl Harry Stålhane, (keramik), Ulrica Hydman Vallien (matta), Bruno Karlsson (litografi), Ove Hallin (fotografi). och Anders Österlin  (litografi).

Lars ”Tex” Johnsson har profilerat sig som en konstnär med humor och klara färger. Detta glichétryck togs fram i samband med fotoutställningen Landskronit på Landskrona Konsthall 2018. Temat är glasklart. Det handlar om konstnärens hemstad – Landskrona och då blev det minsann ett prov på att han även behärskar det svartvita. Buda på tavlan här >>

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser