Oklart med brandorsak på Slottscaféet

Räddningstjänsten och ett vaktbolag var under lördagsförmiddagen kvar och övervakade det nerbrunna Slottscaféet. Foto: Kim Berkhuizen
Räddningstjänsten och ett vaktbolag var under lördagsförmiddagen kvar och övervakade det nerbrunna Slottscaféet. Foto: Kim Berkhuizen

Natten till lördagen brann anrika Slottscaféet i Landskrona ner till grunden. Nu återstår det mödosamma arbetet med att försöka hitta orsaken till branden.

Larmet inkom till räddningstjänsten klockan 02.23.
– När vi kom dit så var hela cafédelen helt övertänd. Beslutet att bevaka branden och försöka rädda scenen togs omgående, säger Patrik Färnlöf, styrkeledare på Räddningstjänsten.

När Landskrona Direkt kommer till platsen på lördagsmorgonen är det avspärrat.
– Inte ens vi är innanför avspärrningen. Allt får brinna ner till grunden och sedan får polisen ta över och göra en brottsplatsundersökning, säger Patrik Färnlöf.

Enligt de rapporter som han fått från sina kollegor som var på plats i natt så var det omöjligt att hitta någon direkt anledning till branden.
– Eftersom det var helt övertänt så var det omöjligt att se något.

Anita Persson bor i ett av höghusen intill Slottscaféet och hon är tagen av det inträffade.
– Jag hade just gått och lagt mig när jag vid tjugo över tvåtiden hörde ”puffar”. Jag tittade då ut genom fönstret och såg att det brann för fullt, säger hon när Landskrona Direkt träffar henne på morgonen.
– Det är fruktansvärt. Jag var så trött inatt men när jag nu står här så kommer allt över mig. Detta kommer jag aldrig att glömma, säger hon och blickar mot förödelsen.

Vid avspärrningen står även Poul W Lorenzen som har en mycket personlig koppling till Slottscaféet.
– Det är med sorg i mitt hjärta att se att Slottscaféet har brunnit ner. Det var ritat av min far Jörgen A Lorenzen till året Landskrona fyllde 550 år. Själv drev jag restaurangen en sommar. Jag hoppas att det byggs upp igen, säger Poul W Lorenzen.

Nu ställs tre frågor. Vad orsakade branden? Kommer Slottscaféet att byggas upp igen? Kommer kommunen att behålla scenen intill byggnaden?

Anita Persson bor i höghuset i bakgrunden och hon såg hur Slottscaféet stod i lågor.
Frågan är vad som kommer att hända med scenen. Det finns knappt en enda Landskronabo som inte har något minne förknippat med scenen. Det kan röra sig om allt från skolavslutningar och uppträden med storheter som Lill-Babs till tal av statsministrar på 1 maj.
Slottscaféet är ett minne blott. Men redan innan glöden slocknat börjar röster höras om en återuppbyggnad.

Läs mer: Slottscafeet totalförstört i brand

Till arkivet