Stödauktion för Landskrona Direkt – från tips till verklighet

Börje Bengtsson kom med en idé om en stödauktion för Landskrona Direkt nu är den på väg att förverkligas.
Börje Bengtsson kom med en idé om en stödauktion för Landskrona Direkt nu är den på väg att förverkligas.

Landskrona Direkt fortsätter att kämpa för sin existens. Bidrag, stora som små, har gjort att näsan är över vattenytan men lösningar i ett längre perspektiv är ett måste för fortsatt överlevnad. Detta har ett flertal läsare anammat och kommit med tips. En av dessa är konsthandlaren Börje Bengtsson. Han förslog att tidningen tillsammans med Skånes Auktionsverk skulle arrangera en stödauktion. Och det som skulle ropas ut var konstverk med mera som skänkts till auktionen. Och nu har detta blivit verklighet. Den 9 juni är det dags.

Börje Bengtsson berättar om sin idé.
– För mig är det självklart att Landskrona Direkt ska leva kvar. De har gjort, och gör fortfarande mycket för kulturen i Landskrona. Och detta är ett bra sätt för kulturen att betala tillbaka, säger han.

Och visst har konstnärer varit med på noterna. Drygt 50 rop som kommer att inleda onlineauktionen den 9 juni och där alla pengarna oavkortat går till Landskrona Direkts stödfond.
– Det känns naturligtvis oerhört stort, säger Håkan Karlsson, delägare och ansvarig utgivare för tidningen.
– Vi är överväldigade. Vi har fått allt från tavlor och fotografier till skulpturer och glaskonst. Just nu är det 46 konstnärer som kommit förbi eller på annat sätt kommit in med minst ett verk vardera.

På Skånes Auktionsverk tvekade man inte en sekund när idén om stödauktionen presenterades.
– Vi har mycket samarbete med Landskrona Direkt. De fyller en viktig funktion i stan. Självklart sade vi ja till förslaget, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Bland de inlämnade objekten finns något för alla.
– Vi kommer successivt fram till auktionen att presentera det som lämnats in. Vi är oerhört tacksamma. De som skänkt gåvor har med all önskvärd tydlighet markerat att de vill att Landskrona Direkt ska fortsätta att leverera artiklar. Och så kommer vi att göra så länge vi bara kan, säger Håkan Karlsson.

Den 9 juni är det alltså dags för auktion och de som läser Direkten kommer inte att missa det. Faktum är att man redan på kvällen, tisdagen den 26 maj kommer att kunna lägga bud på flera av verken.

Konstnären Colin Fraser och fotografen Thor-Björn Johansson hade vägarna förbi  redaktionen och genast blev det en diskussion om ljusets betydelse avlyssnats av Landskrona Direkts Kary Persson i mitten.
Till arkivet