Annons

Gifflar sätter guldkant

Diakon Eva Persson hämtar IKEA kanelgifflar.

I dag var diakon Eva Persson tillsammans med en trio volontärer och hämtade åtta och en halv pall med kanelgifflar.
– Det var ju inte utan att man funderade på vad vi tackat ja till när man såg berget av gifflar som skulle packas in i två personbilar, säger Eva Persson och skrattar hjärtligt.

Annons
 

Det är IKEA som inte kunnat sälja kanelgifflar i sina butiker runt om i Europa då varuhusen i stor utsträckning varit stängda. Detta gör att stora volymer av Pågens kanelgifflar inte kunnat distribueras som planerat.
– Det hade varit förskräckligt om dessa godsaker hade fått kasseras.

Kommunerna i Nordvästra Skåne fick frågan från IKEA om man ville ha dessa, på villkor att man kunde servera dem och inte lämna hela påsar vidare.
I Landskrona gick frågan vidare till Svenska Kyrkan som idag tillsammans med Malvan och Röda Korset tog emot 5 000 påsar motsvarande 80 000 små gifflar.

På grund av rådande coronakris är samtliga av de tilldelade verksamheterna delvis på sparlåga.
– Så småningom kommer vi alla att köra igång igen. Idag har vi fyllt frysarna på Malvan med gifflar. Sen kommer vi att bjuda besökare på Matkassen på dessa. Vi har dessutom redan hunnit en sväng ut om Granet och delat ut till de boende där.

Matkassen hette tidigare Matelvan och ligger på Regeringsgatan och drivs av Malvan och Landskrona församling. Här får de som har det tufft ekonomiskt och är i behov av mat hjälp.
– Man tar med en egen kasse och donerar 20 kronor eller mer om man vill och har möjlighet. I utbyte får man då en matkasse där det nu även kommer finnas smågifflar. Kanske inte det nyttigaste men de kommer att sätta guldkant på tillvaron för våra besökare, utlovar Eva Persson.

På Matkassen arbetar volontärer som delar ut matvaror med kort datum, som man får från lokala matbutiker i Landskrona. Den lilla butiken på Regeringsgatan 53 har att förhålla sig till pandemin.
– Vi släpper inte in någon i själva affärslokalen. Istället får man en nummerlapp och får återkomma lite senare så får man tillbaka sin kasse, nu fylld med matvaror.

Pengarna som doneras går till hyran av lokalen och allt överskott går till lokala välgörenhetsinsatser.
–  Matkassen har öppet från 11.45, tisdagar, torsdagar och fredagar, avslutar Eva Persson, en sann hjälte.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser