Annons

Hur firar man studenten i coronatider?

Hanna Nadarevic , Pelin Erdal, Selma Novljakovic och Blerta Hajzeri vill hitta alternativ till det traditionella studentfirandet.

Just nu planerar Öresundsgymnasiets rektor Linda Klang i samråd med studentkommittén årets studentfirande i Landskrona. Balen på Örenäs slott, den traditionella paraden genom Landskrona  och utspringet från rådhustrappan är avbokat. Detta då samtliga arrangemang samlar stora folkmassor.

Annons
 

– Vårt mål är att göra denna dag så festlig som möjligt för våra blivande studenter. Vi har en del förutsättningar att förhålla oss till som gör att vi tror vi kommer att kunna genomföra ett utspring i någon form från skolan, men, då med begränsat antal deltagare utifrån regeringens beslut om sammankomster om 50 personer som mest, menar Erik Åström, verksamhetschef för gymnasieskolan i Landskrona.

– Vi förstår att många kommer att bli besvikna över detta, men vi måste följa de beslut och rekommendationer vi får från myndigheterna för att dämpa takten på smittspridningen av covid-19.

I dagsläget kan man från gymnasieledningens sida inte ge mer detaljerad information om studentavslutningen.

Hanna Nadarevic, Pelin Erdal, Selma Novljakovic och Blerta Hajzeri blickar mot Rådhuset och dess trappa i fonden. De fyra gymnasieeleverna läser sista årets på samhällsprogrammet vid Öresundsgymnasiet men har sedan en dryg månad tillbaka bedrivit sina studier på distans.
– Vi har haft fullt upp med planering kring studentveckan och balen. Detta har varit en del av vår kurs i ledarskap, säger Hanna Nadarevic som ännu inte helt gett upp hoppet om att få fira studenten.
– Vi fortsätter med vår planering då vi hoppas att situationen kommer bli bättre fram tills den 12 Juni.

Kritik riktas mot firandet
– På sociala medier finns det en massa kritik angående studenten som vi ville bemöta genom att ge förslag på olika lösningar kring firandet,
inflikar Blerta Hajzeri. Lösningar man nu diskuterar med skolledningen.

Frågan är då hur tjejerna tänker kring studentfirandet.
– Vi tänker att hela situationen som världen befinner sig i är tråkig såklart. Men vi kan inte förstå hur man kan mena att en dag som studenten där vi springer ut max 30 personer i taget kan vara mer problematisk än alla uteserveringar som är öppna varje dag. Eller Skånetrafiken som rullar på som vanligt, fullproppad med folk. Eller att en studentdag ska sprida mer smitta än niondeklassare som sitter tätt i klassrummet och äter lunch tillsammans varje dag. Vi vill komma med lösningar som är väl anpassade till situationen, men så att vi fortfarande kan få en minnesvärd studentdag, säger Hanna Nadarevic.

Vad är då värst en inställd bal eller utspringet på trapporna?
– Båda har lika värden när det gäller just studenten. Utspringet på torget och balen är lika viktiga i studentfirandet eftersom båda hänger ihop. Flera av oss har redan köpt balklänningar och längtat efter att gå med en partner på balen. Dessutom har vi längtat efter att springa ut på torget och ha hundratals människors ögon på oss medan vi hoppar, skriker och poppar champagne. Båda har en stor inflyttande i upplevelsen av att ha en perfekt studenten, anser Selma Novljakovic och upprepar att man vill hitta lösningar till det den traditionella studenten.

Nu återstår att hitta formerna för årets studentfirande frågan är då hur man gör i hemmen.
–  Klart man kommer att kunna fira studenten hemma. Bland annat har Blerta och jag har planer på att ha studentfirande hemma med familjen. Andra har hyrt lokaler.  Men givetvis följer vi förbudet mot sammankomster med över 50 personer, avslutar Pelin Erdal.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser