Annons

Earth day firas digitalt i år

Blerta Hajzeri, Pelin Erdal, Nabil Ashraf, Dalila Osmanovic, Nicole El Sayah och Dani Alnashi jobbar med Earth Day innan distansundervisningen blev ett faktum.
Foto: Karin Warlin.

I morgon är det Earth day 2020 – Jordens dag som i år firas för femtionde gången i världen.
– Våren blev ju allt annorlunda i år och mycket av det  50-årsjubileum som skulle hållits i olika delar i  världen fick ändras om senaste månaden, säger Karin Warlin, NO-lärare på Öresundsgymnasiet som tillsammans med sina elever varit med och firat dagen under flera tillfällen.

Annons
 

– Vi i Landskrona är ensamma i Sverige om att ha firat Earth Day den 22 april regelbundet de senaste elva åren, berättar Karin Warlin.

På Öresundsgymnasiet började planeringsarbetet redan i början på året, då alla elever i årskurs 1 på samhälls-, ekonomi-, teknik- och naturvetarprogrammen gjorde Earth Dayprojekt om allt från jämförelse av olika energikällor,  vikten av  pollinering, undersökning av gifter i kosmetika till intervjuer i affärer  om ekologiska produkter och hur långt grönsaker transporterats, förpackningar och mycket mer.
– Detta hann de redovisa för varandra i klassrummen i början av mars innan Coronasmittan tog fart i Sverige. Tanken var att dessa arbeten skulle ställas ut på skola, bibliotek med mera just denna vecka, säger Karin Warlin.

Andra elever var involverade i Innocarnival, en stor innovationstäving som utgår från de 17 hållbarhetsmålen. Öresundsgymnasiet hade fem grupper som skickade in var sitt bidrag till tävlingen och flera elever tävlade också i Unga Reportrar med reportage om dessa arbeten.
– Själva eventet skulle skett i förra veckan men av förklarliga skäl ställdes även detta in.

– Men, säger Karin Warlin med eftertryck.
– Nu  uppmärksammar vi  Earth Day digitalt i stället.  

Hennes elever har via Internet kontaktat vänner och bekanta i 14 olika länder för att sprida information om  Jordens dag och detta fortsätter de med i  veckan.  Grön Flagg-gruppen på  gymnasiet lägger ut  information  på sitt instagram @gronflaggoresundsgymnasiet  och elever  som har  jobbat med den internationella miljöutbildningen Young Masters Programmme håller precis på att bli klara med denna form av s k crowdlearning via internet, se www.goymp.org .
– Nu vill vi tipsa alla i Landskrona att också  uppmärksamma Earth Day i morgon onsdag 22 april. Om man vill kan man googla ”landskronadirekt  Earth Day” och då kan man hitta vad som gjorts här tidigare. Ett annat tips är att titta på  facebooksidan https://www.facebook.com/Hallbarutvecklingiskolan/ där finns massor av tips och aktiviteter, som landskronabon Vildana Basic lagt ut, tipsar Karin Warlin.

Eller varför inte passa på att testa sitt ekologiska fotavtryck på WWFs: https://www.wwf.se/klimat/klimatkalkylatorn/
– Man kan också gå in på https://www.earthday.org/  och hitta massor av digitala events som sker i morgon på Jordens dag och scrollar man ner på den sidan, ser man en världskarta över händelser och…..jo minsann Landskrona finns med där också, avslutar en leende Karin Warlin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser