Träningsläger på SM-banan

Femårige Vince Malmgren trivs på sin PW50. Foto: Anders Hansson.
Femårige Vince Malmgren trivs på sin PW50.
Foto: Anders Hansson.

Den gångna påskhelgen skulle första SM-deltävlingen i motocross ha gått ute på Saxtorpsbanan men blev tyvärr inställt som mycket annat.
– I helgen tog vi istället hjälp av våra elitförare och körde ett litet träningsläger för våra medlemmar med bland annat teknikträning och lite annat skoj på våra fem olika banor, berättar Anders Hansson i Landskrona Motorklubb.

På LMK:s påskläger deltog allt från de yngsta barnen på sina 50cc till ”gubbar” på 450cc. Vince Malmgren 5 år har kört motocross i snart 1 år på sin PW50.
– Han fick sin PW50 sommaren 2019 men innan dess hade han varit ute på crossbanan och provat att köra på deras ”prova på dagar”, säger mamma Therese och menar att den social biten i sporten också är betydelsefull.
– Han har fått jättemånga nya kompisar här ute som han verkligen ser framemot att träffa vid varje träning. När de inte kör så cyklar de rundor och leker.

Hur ser då säsongen ut för klubbens elitförare. Vi ställde tre frågor till tre åkare.

1. Vilka tävlingar hann du med innan det stoppades?
2. Vilka tävlingar hade du tänkt köra och vad hade du för mål med säsongen?
3. Hur mycket tid lägger du på träning nu?

Max Pålsson 17år 125cc
– Jag hann med att köra 1 italienska och första EM-deltävlingen.  Planen var att köra tyska mästerskapet, EM och SM premiären i Saxtorp. Nu lägger jag väldigt mycket tid på crosskörningen för att hålla igång så länge vi kan.

Jesper Hansson 22 år 450cc
– Jag har inte hunnit med någon tävling i år. Jag tänkte köra SM, Danska Mästerskapen och några enstaka ADAC (Tyska mästerskapen). Målet i SM vart topp tio i totalen.  I danska mästerskapen hade  jag satt topp åtta i totalen och ADAC var det att kvala in och plocka poäng som gällde.  Körtiden nu är två gånger i veckan , att hålla de vid liv, och de resterande fyra är tillägnat till endast fys och styrketräning.

Axel Gustafsson 18år 250cc
– Jag hann med att köra första EMX250 i Valkenswaard. Min tanke var att köra alla SM-deltävlingar och sen alla EMX2T-tävlingar och vissa EMX250-tävlingar. Mina mål i EM är att försöka kvala in och sen även ta poäng. I SM vill jag sluta inom topp 15 i totalen och sen komma inom topp 10 i så många deltävlingar som möjligt. Just nu lägger jag ner väldigt mycket tid på att köra cross. Jag kör cross fem gånger i veckan och försöker utvecklas och bli bättre tills säsongen börjar. Jag kör även en del fysträning och styrketräning när jag inte kör cross.

Uppvisning för de yngre åkarna. Max Pålsson visar och Jesper Hansson berättar.
Foto: Anders Hansson.
Lägerdeltagarna väntar på att få köra ut på banan.
Foto: Anders Hansson.
Stilstudie av Axel Gustafsson.
Foto: Anders Hansson.
När det inte finns några tävlingar får Max Pålsson lägga mycket tid på träningar  istället.
Foto: Anders Hansson.

Inrapporterat av: Anders Hansson

Till arkivet