Annons

När får vi gå på fotboll?

Daniel Stålhammar är vice ordförande i Landskrona BoIS. Just nu måste klubbens styrelse tänka utanför den normala boxen. Bland annat lyckades man sälja drygt 700 soffbiljetter till dagens träningsmatch mot Eskilsminne.

Coronautbrottet har lagt fotbollens seriespel på is. Och frågan torgförs nu om att börja spela höst-vår i stället för vår-höst. Något som den tidigare elitdomaren, nu styrelseledamoten i Landskrona BoIS, Daniel Stålhammar tycker låter som en god idé.

Annons
 

BoIS-legendaren och expertkommentatorn  Daniel Nannskog lanserade i veckan tankarna om att man i Sverige bör göra som i stora delar av resten av Europa och låta fotbollssäsongen spelas höst-vår.

– Om det är någon gång man ska titta ordentligt på att flytta över till höst-vår så är det nu. Då får klubbarna tid på sig att förbereda sig på ett bra sätt, sa Daniel Nannskog till SVT-Sport i veckan.

Så pass sent som i onsdags satt statsepidemiolog Anders Tegnell i telefonmöte med Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet. Från detta möte har det gått att utläsa att Anders Tegnell ställer sig ytterst tveksam till att det ska spelas fotboll inför stora åskådarmassor redan i juni. Landskrona BoIS serie Söderettan planeras köra igång den 21 maj. BoIS är som bekant i stort behov av publikintäkter för att driva runt verksamheten.
– Det finns tre, möjligen fyra scenarion vi jobbar efter, säger Daniel Stålhammar, vice ordförande i Landskrona BoIS och en av få på plats på Landskrona IP när laget idag träningsspelade mot Eskilsminne. En match där BoIS var överlägsna och till slut kunde vinna med 5-0.

– Börjar serien den 21 maj som bestämt så sker det utan publik. Den kan också komma att senareläggas ytterligare så att vi får spela en bit in i december. Det kommer då också att innebära ett tätare program med fler veckomatcher. Då förhoppningsvis med publik. Ett tredje utfall är att det blir en enkelserie. Det är naturligtvis sportsligt och ekonomiskt inte optimalt. Sen kan du ju rent av bli så att serien helt ställs in. Allt är möjligt, säger Daniel Stålhammar.

Frågan är då hur han ser på Daniel Nannskogs förslag att seriespelet vänds och att man börjar spela höst-vår.
– Jag tycker det är en god idé ur flera aspekter. Nu tror jag inte fotbollens olika beslutande organ är inne på den linjen. Vi har inte hört något från förbundet. Jag har inte heller hört att det pratas om det inom domarkåren. Distrikten har stor beslutanderätt inom fotbollen, säger han och låter oss förstå att den demokratiska processen skulle ta tid.
–  Det går liksom inte bara att vända Allsvenskan, utan Superettan och våra division 1-serier måste också följa med… och så vidare,
säger Daniel Stålhammar som dock inte tror så mycket på att en ändring skulle innebär att Sverige som fotbollsland skulle kunna närma sig de Europeiska toppländerna.
– Tittar man på Malmö FF mot Wolfsburg så är det inte höst/vår som är den stora skillnaden. Tyskarna är klasser bättre på varje position. Så enkelt är det, avslutar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser