Annons

Fästingbussen besöker Landskrona

Den ovanligt milda vintern har medfört att fästingsäsongen startat tidigare än normalt i år. På bilden en flyttfågelsfästing,Hyalomma marginatum som hittades i Landskrona sommaren 2018. Foto: SVA.

Förra året gjorde Fästingbussen sin premiärturné i Skåne och besökte i samband med det Landskrona. I vår återvänder turnén och denna gång med två bussar för att kunna hjälpa ännu fler att skydda sig mot TBE. Med anledning av Covid-19 så erbjuds nu även möjlighet att fylla i sin hälsodeklaration hemma och vaccineras utomhus bakom skydd. Detta för att minimera smittspridning.

Annons
 

Ett av de obehagligare vårtecknen har delar av kommunens katt- och hundägare redan stött på – fästingarna. För två år sedan hittades rent av en ”jättefästing” på en häst i Landskrona. Med stigande temperaturerna vaknar fästingarna till liv. Från nu och fram till höst är de räliga rackarna på jakt efter blod. Fästingar går som bekant även på människor och i vill det sig riktigt illa kan den sprida TBE – fästingburen hjärninflammation.

På lördag, den 11 april, gör bussen ett stopp vid Stora Coop i Landskrona och det är det första av flera inplanerade besök under april till september.
– TBE har tidigare varit vanligast runt Mälardalen och längs östersjökusten, men har successivt spridit sig söderut och i Skåne smittas omkring tio personer varje år, säger Charlotta Zacharias, läkare vid VaccinDirekt.

Region Skåne rekommendera TBE-vaccination till fast boende och sommarboende samt personer som vistas mycket i skog och mark i områden med smittrisk samt resenärer som kommer att vistas i skog och mark på Åland, Baltikum eller i särskilda riskområden i Centraleuropa eller Östeuropa. I västra Skåne räknas Järavallens strövområde till ett område med smittrisk.

Om VaccinDirekt och Fästingbussen
VaccinDirekts Fästingbussen har sedan år 2004 turnerat i utsatta riskområden för att vaccinera mot TBE och informera om fästingar. På bussen kan man även vaccineras mot stelkramp, difteri, kikhosta, hepatit och pneumokocker (bakteriell lunginflammation).

Besökare kan antingen komma på drop-in eller boka en tid via bokningssystemet på VaccinDirekts webbplats. Där finns även möjlighet att fylla i sin hälsodeklaration innan besöket samt se sina tidigare vaccinationer med inlogg via BankID.

På länken kan du se när Fästingbussen besöker Landskrona:  
https://vaccindirekt.se/fastingbussen/hallplats/stora-coop-landskrona-15/

Läs mer: Jättefästing funnen i Landskrona

Region Skånes karta över sannolik smittort för TBE-fall i Skåne 2000 – 2019

Under de gångna 20 åren har Järavallen vid fyra tillfälle varit sannolik smittort och Landskrona vid ett fall av TBE.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser