De skapar coronaskydd åt omsorgen

Per Andersson visar upp ett skyddsvisir där skalmarna görs med 3D-printers sen används en vanlig hålslag i plasten för att fästa dessa.
Per Andersson visar upp ett skyddsvisir där skalmarna görs med 3D-printers och där sen en vanlig kontorshålslag används för att göra hål  i plasten för att fästa dessa.

Projektet Arbetsmarknad Landskrona har fått i uppdrag att tillverka skyddsutrustning åt omsorgsförvaltningen i Landskrona stad för att minska smittspridningen av corona/covid-19.

Ett tiotal anställda inom Arbetsmarknad Landskrona är i uppstarten med att bland annat tillverka skyddsvisir, skyddsponchos och packa ”corona-kit”.
– I kiten ingår plasthandskar, ansiktsmasker, skyddsponchos och visir, säger Per Andersson, handledare och ansvarig för arbetsgruppen som fått uppdraget.

I tider då det kan vara svårt att få fram tillräckligt med skyddsutrustning åt personalen inom omsorgsförvaltningen har Landskrona stad satt igång en egen tillverkning.
– Vi tillverkar två egna typer av skyddsvisir. Här använder vi overheadfilm och skalmar som 3D-printas. Vi använder stadens printer samt får hjälp av en företagare i kommunen som är specialist med många års erfarenhet inom området. Vi gör också en enklare modell med ett gummiband.

Även skyddsponchos är under tillverkning.
– Vi har ett par industrier i kommunen som gått in och gett oss plastmaterial som vi nu använder, säger Per Andersson.

Annika Jensen kommer in i den rymliga lokalen på Skiftesvägen för att ”portionsförpacka” corona-kit som sedan ska distribueras inom förvaltningen. Hon spritar sina händer innan hon tar på ett par skyddshandskar.
– Hygienen är A och O. Här gäller det att inget material kontamineras, säger hon och poserar villigt i ett egenbyggt skyddsvisir för Landskrona Direkts fotograf.
– Det får man bjuda på i tider som dessa, säger hon och skrattat hjärtligt.

Arbetsmarknad Landskrona är projektorganisation med en tydlig agenda: att minska arbetslösheten i Landskrona stad. Nu går man minst sagt in i ett skarpt läge.

Annika Jensen bjuder på sig själv när hon visar ett skyddsvisir.
Per Andersson berättar vad som ingår i ett corona-kit.
Hygienen och att hålla avstånd är viktigt när Arbetsmarknad Landskrona tillverkar skyddsutrustning åt omsorgspersonal i Landskrona. Här spritar Annika Jensen sina händer.
Personalen är i full gång med att tillverka skyddsutrustning.

Till arkivet