Annons

Uppåt väggarna – inga konstigheter

Så här hade det kunnat sett ut på gaveln till huset mot rondellen 33 lågor om man bett konstnären Tim Timmey (Tim Nedrup) måla den, vilket säkert hade  uppskattats av den intilliggande förskolan.  
Montage: Kim Berkhuizen.

Coronavirusets påverkan på kulturevenemang är välkänt. Det hindrar dock inte kreativiteten att flöda. Nyligen berättade vi om konstnären Kim Berkhuizens pingviner som kommer att få medverka vid höstens klimatmöte i Göteborg. Nu funderar han på hur man skulle kunna få en skönare miljö även i Landskrona – genom att färgsätta husgavlar med muralmålningar.

Annons
 

Kim Berkhuizen var projektledare när den danska gatukonstnären Stine Hvid målade Landskronas nu mest betittade offentliga konstverk – muralmålningen på Gamla Kyrkogatan 21.

Målningen som pryder gården till Landskrona Direkts redaktionen väcker dagligen nyfikenhet hos förbipasserande som stannar till för att beundra konstverket.

– Vilket annat offentligt konstverk i Landskrona kan skryta med det?, säger Kim Berkhuizen som gärna sett att Landskrona och dess fastighetsägare gjorde som i Borås.
– Där är konsten tillgänglig inom ett promenadvänligt avstånd. Detta hade vi kunnat skapa i Landskrona också, anser han och menar att förutsättningarna är utmärka och att detta hade lockat en ny typ av konstpublik.

Det som gör Borås unikt som kulturdestination är att allt är samlat centralt.  Här finns ett drygt hundratal skulpturer, många rent av i vattendrag,  installationer, fantasieggande muralmålningar samt välkända museum och populära gallerier.
– En del av detta har vi redan men vi saknar spännande offentlig konst, om vi bortser från skulpturparken. Vi har många fasader som lämpat sig utmärkt för muralmålningar.  Vi skulle kunna ha konstverk i vallgraven, etcetera, säger Kim Berkhuizen entusiastiskt.

Hippt och omtalat
 – Det skapar en puls i staden. Rörelse och besök utifrån. Konsten gör att folk vill bo i husen, jobba där och fika.  Det gör otroligt mycket för omgivningen till en förhållandevis liten kostnad, säger Kim Berkhuizen och det är tydligt att han vill sända signaler till fastighetsägare, kommunen och politiker.
Vad omsätter Landskronahem? Ett par muralmålningar på deras fastigheter hade knappt märkts i budgeten men skapat ett stort mervärden för hela staden. Någon måste våga gå i bräschen.

 – Vi har tappat upptäckterna i det offentliga rummet. Nyhamn är färdigbyggt men finns där någon offentlig konst eller utsmyckning? Norra Borstahusen? Hur många bilder har inte tagits av Stines målning och gett Landskrona gratisreklam i sociala medier. Den har ju rent av kopierats och uppförts i Ukraina.

Muralmålningar har också en annan fördel anser Kim Berkhuizen.
– De behöver inte vara ”safe”. I Borås målar man över visa väggar och får därmed ett levande offentligt rum.

Öppningar finns
Intresset från fastighetsbolagen är än så länge svalt men Kim Berkhuizen hoppas på en förändring.  
– Det är bra tänkt. Vi behöver positiva saker nu. Jag och vår projektledare pratade om detta för ett år sedan så den tråden tar vi upp igen och kollar vi vad vi kan göra, säger Mikael Jönsson, VD på HSB Landskrona.

– Vi har fört en dialog med Landskrona Stad och väggen mot Citygross parkering. Vi avvaktar för tillfället vidare samtal med staden, säger Michaela Lorich på Svenska Hus som alltså har stadens kanske mest intressanta tomma gavelvägg.

Fotostaden Landskrona. Varför inte en bild av Hans Jonsson på väggen?
 Montage: Kim Berkhuizen.

På väg till lekplatsen i Granet hade detta motiv av Tim Timmey skapat nyfikenhet.
Montage: Kim Berkhuizen.

Kim Berkhuizen åtar sig gärna att bli projektledare om det finns någon fastighetsägare som är sugen på en muralmålning.
– Jag känner och har kontakt med flera duktiga konstnärer som klarar sådana här uppdrag, säger han.
Montage: Kim Berkhuizen.

Stine Hvids muralmålning på Gamla Kyrkogatan 21.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser