Annons

Omtänksamhet – Gratis!

Annika Vedlund går bokstavligen från ord till handling, när hon hjälper äldre isolerade att gå och handla.

– Hejsan, mitt namn är Annika!, så inleder Annika Vedlund ett inlägg i en större köp och sälj-grupp på Facebook med Landskrona-anknytning.
Rubriken hon satt är “Omtänksamhet” – och det hela visar sig vara gratis.

Annons
 

Annika Vedlund är en i grunden mycket hjälpsam och empatisk person och när nu en stor del av den äldre befolkningen mer eller mindre har sats i karantän vill hon hjälpa till.
– Man känner sig lite hjälplös i sådana här situationer och tider vi är i nu. Man önskar man kunde göra mycket mer, men jag vill göra det jag kan, skriver hon i sin annons och erbjuder sig att handla till äldre personer, rasta hunden, fixa med små saker som att hämta paket, slänga sopor, låna böcker på biblioteket, posta brev med mera.

I helgen var det fyra personer i Landskrona och en i Helsingborg som anammande hennes erbjudande.
– Sen har vi en spontanare, berättar hon med ett brett leende.

– När jag gick genom ett av koloniområdena så såg jag en äldre man som kämpade med att få igång sin gräsklippare. Jag erbjöd min hjälp, fick igång den och det slutade med att jag klippte hela gräsmattan och han bjöd på kaffe, säger Annika Vedlund när hon på måndagsförmiddagen gästar Landskrona Direkt.

– Jag vill mest berätta att Landskrona stad har en volontärsbank som engagerar sig att hjälpa till. Jag har anmält mig och hoppas att fler gör det, säger hon.

– Jag förstår att människor både blir oroliga för att släppa in en främling i sitt hem men också för smittrisken. Min tanke när jag skrev annonsen var att nu måste vi alla hålla ihop och visa att vi både bryr oss och finns där för de som behöver. Jag vill se mig själv som en människa med stort hjärta och att jag har en förmåga att tro på att inget är omöjligt, säger hon och det går inte att ta miste på det sprudlande engagemanget.

Annika Vedlund berättar att hon har sina föräldrar nära sig. Men så har det inte alltid varit.
– För de som har sina föräldrar på avstånd kan det i dessa tider kännas skönt att veta att det finns någon som bryr sig och kan rycka ut om det behövs. Det ligger mig varmt om hjärtat då mina föräldrar bodde drygt 30 mil ifrån mig och jag kunde inte alltid ta mig dit om det var något de behövde. Då känns det så skönt att människor ställer upp och man vet att de är i goda händer.

Annika Vedlund berömmer den i våra dagar hårt ansatta vårdpersonalen som hon anser gör ett fantastiskt jobb. Nu hoppas hon att fler kan dra ett ideellt strå till stacken till de i vårt samhälle som är i behov av extra stöd med anledning av spridningen av coronaviruset.

– När det är som tuffast är vår sammanhållning som starkast, det är något jag beundrar oerhört. Det är fantastiskt att när vi behöver hålla avstånd från varandra är när vi är som närmast, säger hon och uppmanar till solidaritet och man anmäler sig till Landskrona stads volontärbank.

Läs mer om stadens volontärbank på https://www.landskrona.se/volontar

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser