Annons

LSS-boenden ska drivas i privat regi

LSS-boendet på Stora Norregatan 103 är ett av de LSS-boenden som drivs i privat regi. Nu vill den styrande treklövern att ytterligare tre ska privatiseras.

Tre kommunala LSS-boenden ska drivas i privat regi. Det beslutet togs av omsorgsnämnden förra veckan. Närmast väntar en upphandling som lär ta cirka ett år.

Annons
 

Liberalerna, Miljöpartiet och Moderaterna röstade förra veckan genom att LSS-boendena på Fabriksgatan, Springaren och Koppargården 45 ska drivas i privat regi. Till hd.se säger omsorgsnämndens ordförande Jan-Alla Beer (L) att han vill kunna jämföra privata och kommunala enheter.
– Det är viktigt att vi kan jämföra, för det finns så många myter om privat drift. En del säger det är oerhört mycket bättre och billigare, andra säger att det alltid blir sämre, säger Jan Allan Beer till tidningen.

Socialdemokraterna tror varken det blir billigare eller bättre med privata aktörer och hänvisar till att Lommas moderatstyrda ledning som, enligt S-gruppen i omsorgsnämnden, ångrat att de privatiserat äldreomsorgen.

Även Sverigedemokraterna är emot förslaget. De efterlyser en utredning över de nu rådande förhållandena inom stadens redan befintliga och privata LSS-boende på Italiengatan och Stora Norregatan.
– Vi har inte fått någon information om brukarnas tillvaro och personalens arbetsmiljö hos sin privata arbetsgivare. Det är anledningen till att vi säger nej till ytterligare upphandling av privata LSS-boenden, skriver Kerstin Stein Sandell och Kristina Drwiega Magnusson, båda ledamöter för Sverigedemokraterna i omsorgsnämnden, i en insändare på Planket.

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser