Annons

Var femte kommunanställd är sjukskriven

Coronavirusets konsekvenser är stora för Landskrona stad. Hela 20 procent av alla 3 100 anställda är sjukanmälda. En siffra som legat fast någon dag och som lär stiga. Mest drabbade är de som jobbar inom skola och äldrevård.

Annons
 

Den genomsnittliga sjukfrånvaron på kommunen är 6,2 procent per år. Men siffrorna för 2020 kommer att bli betydligt högre. På onsdagen har hela 20 procent av alla kommunanställda sjukskrivit sig. Hur många av dessa som är sjuka och hur många som är hemma på grund av vård av barn är oklart.
– Det är inga siffror som jag har just nu, säger Stefan Johansson, tillförordnad HR-chef på kommunen.
– Klart är i alla fall att de flesta som sjukskrivit sig arbetar inom omsorgsförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Och det är kanske inte så konstigt då det är dessa som är ute och möter mycket människor.

Några enheter har inte behövts stängas ner ännu, om man bortser från att gymnasieeleverna studerar på distans sedan tisdagen.
– Nej, och vi hoppas att vi kommer att kunna fördela personal på ett sådant sätt att inget ska behöva stängas, säger Stefan Johansson.
– Vi håller som bäst på att genomföra en kompetensinventering över de anställda. Det finns ju de som har mer än en utbildning och då kan det bli så att någon får byta arbetsuppgifter så länge detta pågår.

Att 20 procent är sjukskrivna är naturligtvis alarmerande och nu håller kommunledningen koll dag för dag hur siffrorna ser ut.
– Vi har ändrat rutinerna från och med idag. Vi kommer nu att följa upp alla sjukskrivningar dagligen, allt för att ha full koll, avslutar Stefan Johansson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser