Ett tåg i timmen till och från Köpenhamn H

På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg till Göteborg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg till Göteborg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg.

Efter den danska regeringens beslut att delvis stänga gränsen till Danmark, tvingas Skånetrafiken att reducera trafiken över Öresundsbron till ett tåg i timmen. I natt beslutades dock att köra tågen hela vägen till Köpenhamn H.

Fredagen den 13 mars fattade den danska regeringen beslut om att delvis stänga den danska gränsen. På grund av beslutet tvingas Skånetrafiken att kraftig reducera trafiken över bron till ett tåg i timmen.

Från och med klockan 23:00 i natt kör dock Öresundstågen hela vägen till Köpenhamn H – efter att en gränskontroll genomförts på Kastrup. De resenärer som godkänns i gränskontrollen kliver därefter på samma tåg igen och fortsätter mot Köpenhamn H.Tågen mellan Kastrup och Köpenhamn H gör även uppehåll i Tårnby och Ørestad.

– Att köra tåget vidare är en klar förbättring även om det danska beslutet leder till längre restider och risk för trängsel, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken och fortsätter:

– Vi uppmanar alla att planera sin resa noggrant, läsa på vår hemsida och via den danska polisens hemsida uppdatera sig kring de regler som gäller för resor till och från Danmark.

Istället för som på vardagar köra sex tåg i timmen tvingas Skånetrafiken köra ett tåg i timmen – ett beslut som bygger på danska polisens krav för att kunna kontrollera tågen.

Planerat trafikupplägg
Öresundstågen från Sverige stannar på Kastrup där samtliga passagerare måste kliva av så att den danska polisen kan bedöma om man är behörig att resa in i Danmark eller inte. Därefter får de som polisen släpper in resa vidare med samma tåg.

Tåg mot Danmark lämnar Malmö C 33 minuter över hel timme. Tåg mot Malmö lämnar Kastrup 22 minuter över hel timme. Tågen gör även uppehåll på Triangeln och Hyllie station.

Öresundstågstrafiken norrifrån vänder på Malmö C och stannar inte på Triangeln och Hyllie, men går i övrigt i stort sett som vanligt. Under veckan kommer Skånetrafiken tvingas till en viss reducering av antalet avgångar under rusningstid.

För mer information om resor till och från Danmark se Skånetrafikens hemsida eller app.

Här hittar du danska polisens regler för inresor till Danmark.
 

Till arkivet