Landskronapingviner på klimatmöte

Pingvinerna har väckt stor uppmärksamhet när det varit i Landskrona och Helsingborg. I september kommer de att synas i Göteborgs farvatten.
Pingvinerna har väckt stor uppmärksamhet när det varit i Landskrona och Helsingborg. I september kommer de att synas i Göteborgs farvatten.

Från Sockerbrukshamnen till en kajplats vid Göteborgsoperan. Nu gör konstnären Kim Berkhuizens pingviner en ny spännande resa.

För tre år sedan var vintern inte lika mild som i år. Då skådades rent av pingviner i Landskrona. En hade slagit sig till ro på ett isflak strax nedanför stadshuset medan en kompis syntes i vallgraven alldeles vid konsthallen. En miljöaktion som gav genklang och Kim Berkhuizens ”Climate Refugees” (klimatflyktingar) blev rikskändisar. Året därpå kunde  sedan en fyra meter hög pingvin med sitt barn beskådas vid  Floating Art Festival vid Pixlapiren i Helsingborg.

Nu är det dags igen. Den 16 september går klimatmötet Climate Aid 2020 av stapeln på Göteborgsoperan.
– Då ska en något mindre variant flyta i hamnbassängen nedanför är det tänkt. Den samt ytterligare en Climate Refugee ur min limiterade utgåva ska då auktioneras ut till förmån för arrangörsorganisationen The Perfect World Foundation, berättar Kim Berkhuizen.

Det blir en diger parad av kända miljökämpar som kommer att finnas på plats.
– Allt från Greta Thunberg och prins Albert av Monaco till Victoria Silvstedt, säger Kim Berkhuizen.

Såväl talare, musiker, konstnärer, experter, entreprenörer, företagsledare och eldsjälar kommer att dela med sig av sin kunskap, inspiration och lösningar under Climate Aid 2020.  
– Arrangemanget kommer att vara publikt och öppet för alla och då även innehålla en auktion till vilken jag skänkt två av mina verk, säger konstnären med ateljé på Fröfabriken.

Utöver att tillverka en 2,5 meter hög pingvin så färdigställer Kim Berkhuizen just nu sina sista målningar till sin utställning på Pumphuset.
– Jag är grymt taggad för det. Det kommer att bli en otroligt fin utställning. Så boka in den 30 maj för vernissage i Borstahusen, avslutar han.

Fyra meter hög var pingvinen som fanns att beskåda i Helsingborgs hamn under den flytande skulpturfestivalen.
Lika stor som denna blir den inte i Göteborg.
– Det är av praktiska och ekonomiska skäl. Jag står själv för tillverknings- och transportkostnaderna, förklarar Landskronakonstnären Kim Berkhuizen.
Kim Berkhuizen visar upp den mindre 23 cm höga skulpturen som finns i en numrerad utgåva på 25 exemplar…
… i grått, gult och naturtroget.

Till arkivet