Annons

Färgsprakande glädje på Galleri Direkt

Elena Hafström har fyllt Galleri Direkt med akvareller.

Elena Hafström spås en lysande framtid som konstnär. I alla fall om man får tro Göran Rossling, tidigare VD för Borstahusen Kommunikation som bland mycket annat tecknat Bluetooth-logotypen.
Själv är konstnären en aning blyg men hennes mod lyser genom såväl när hon berättar om sig själv som när hon målar.
– Jag hade träffat min blivande man på nätet och flyttade till Landskrona 2008 och jag visste då inte ett dugg om Sverige. När jag tänker efter så var det nog ganska modigt, säger hon.

Annons
 

Elena Hafström föddes 1970 och växte upp i Rostov-Don, Ryssland och flyttade i övre tonåren till Krim. Hennes stora passion har alltid varit olika former av kultur.
– Jag studerade violin i sju år men även dans. Men konsten var det viktigaste och tog till slut över och det är jag glad för idag, säger hon som gått fyra år vid konsthögskolan i Simferopol.
– Jag var 18 år och ville studera konst. Men jag kom inte in till en början eftersom jag inte kände någon lärare eller rektor. Och några direkta pengar hade jag inte heller. Det var bara en per 150 sökande som kom in. Men så började jag stå modell på skolan på dagarna och fick då gratis lektioner på kvällarna. Jag fick då även bo i studenthemmen och det var den roligaste tiden i mitt liv. Det var mycket festande, säger hon och skrattar.

Hon förälskade sig i en konsthandlare som hon även gifte sig med och hennes karriär tog fart.
– Det gick bra för mig. Jag sålde en hel del i Ryssland och är även representerad på stadsmuseet i Kiev. Det finns även en bok om konsten på Krimhalvön som jag är omnämnd i, säger hon och ler.

Men livet ville annorlunda. Paret gick skilda vägar och Elena Hafström lade penslarna på hyllan. Några år senare träffade hon en svensk man på nätet och ny förälskelse uppstod. Hon flyttade till Landskrona och började ett helt nytt liv.
– Jag började jobba inom äldrevården, ett jobb jag har även idag. Det kändes skönt att få göra rätt för sig i det nya landet, säger hon.

Något saknades. Vänkretsen var begränsad. Penslar, färg och andra attribut handlades in och Elena Hafström fann åter glädjen i livet genom konsten. Precis som hon gjort drygt 30 år tidigare i Ryssland. Och sedan hon tog upp sitt måleri i Sverige har hon ställt ut vid ett par tillfälle.
– Jag hittade en flyer om en samlingsutställning vilket ledde till att jag ställde ut mina tre första tavlor hos ArtGallery PeterPlato i Landskrona i mars 2019.  och där ställde jag ut även tidigare i år. Men då var det bara ett litet urval. På Galleri Direkt ställer jag ut 64 verk, de flesta aldrig tidigare visade, säger konstnären.

Väggarna i galleriet fylls av färgprakt. Tavlorna är i de flesta fallen väldigt detaljrika och fantasifulla. Här finns allt från stadsmiljöer till mer spirituella upplevelser.
– Ja, jag är filosofisk och jag gillar att tänka abstrakt. Det är en god egenskap hos mig men även hos betraktaren av konsten.

– Jag är inspirerad av en österrikisk konstnär. Jag kallar henne min vägledare. Hon har kurser på Internet som jag lär mig mycket av. Där lär jag mig nya tekniker som jag sedan blandar med mina egna.

Hon har sin ateljé i hemmet och där produceras det mycket.
– Ja, jag älskar att utvecklas. Och just nu är det lite som ”proppen ur”. Jag är fri och vill bli bättre. Jag vill ge skönhet till alla som vill ta del av min konst. Jag vill att folk ska bli glada.

Mellan den 14-22 mars ställer Elena Hafström ut på Galleri Direkt i Landskrona.
Hela 64 färgsprakande och spännande verk hänger på väggarna.

Galleri Direkt ligger mitt i hjärtat av Landskrona och kan konkurrera med stadens två fantastiska konsthallar i vackerhet. Galleriet med sina hänförande lokaler ligger på Gamla Kyrkogatan 21, 100 meter från Rådhustorget. Ingång sker via gården.

ÖPPETTIDER:
Vernissage i konstnärens närvaro lördagen den 14 mars kl. 11-16.
15 mars kl. 12-16
16-20 mars kl. 13-17

Välkomna att besöka redaktionen & galleriet!

 

Elena Hafströms senaste verk är en serie stadsbilder. Här stad XIV.

På det äldreboende Elene Hafström arbetar upptäckte den tidigare art directorn Göran Rossling henne. Han kom upp till redaktionen och sa: “om henne måste ni skriva”.
– Hon är otroligt duktig och hennes stil må man kalla rysk. Hennes tavlor är värda en internationell exponering, sa han som trots en tuff stroke själv fortsatt vara kreativ med penslar, pennor och färg. 
– Så här ser hon ut, sa han för ett par månader sedan och visade skissen han åter håller i handen. Nu har vi både skrivit om henne och hängt en utställning på redaktionen, som när väggarna är fyllda kallas Galleri Direkt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser