Familjen Addams – vilket gymnasiearbete!

William Christensen Andersson och Emma Lundmark har ett par av huvudrollerna i Familjen Addams som går upp på Lunds stadsteater den 31 mars.
Foto: Dimi Långström.

Lägg namnen Emma Lundmark och William Christensen Andersson på minnet. De båda Landskronaungdomarna är sistaårselever vid Lunds dans- och musikalgymnasium och har bärande roller i den aktuella musikalen Familjen Addams som har premiär den 31 mars på Lunds Stadsteater. 

Emma Lundmark, 19, har redan synts och hörts ute på Landskronas livescener med sin gitarr och sin ljuva skönsjungande stämma. Under kulturnatten kunde man rent av höra henne ta ton på Galleri Direkt ( Landskrona Direkts redaktion).
– Jag gör rollen som Pugsley Addams, den av storasystern Wednesday, torterade lillebrodern, berättar Emma Lundmark och skrattar hjärtligt.
– Jag gör bland annat ett solonummer där jag beskriver hur illa min syster behandlar mig.

Långe och gänglige dansaren William Christensen Andersson, 18, spelar Lurch, familjens butler.
– Det är ”stoneface” genom hela föreställningen, säger han och intygar att Lurch kan dansa.

Lunds dans- och musikalgymnasium är en högskoleförberedande utbildning med spetsinriktning inom både musikal och dans.  
– Musikalen Familjen Addams är vårt gymnasiearbete. Vi utlovar en fasansfullt ösig komedi med mörk humor som framförs med sång, dans och teater. Texter och tal är på svenska och även om familjen Addams är rysligt annorlunda så är det inte mer skrämmande än att vi vågar kalla det för en familjeföreställning, säger Emma Lundmark.

Många versioner av Familjen Addams har gjorts i form av både tv-serier och filmer men musikalen i ”treornas” tappning berättar en helt ny historia om familjen. Wednesday, har blivit förälskad i en helt vanlig pojke och nu ska familjerna mötas i Addams spökslott på en “helt vanlig” middag.
– Det är en mastodontföreställning. Vi är 60 personer som jobbar med detta. Så vi hade exempelvis aldrig fått plats på Landskrona Teater, säger William Christensen Andersson.

Lunds stadsteater rymmer hela 489 platser och Emma och  William har spelat inför fullsatt salong där tidigare.
– Det är bara kul. Vi hoppas förstås på utsålda hus även denna gång. Det är faktiskt mer nervöst och uppträdda inför en liten publik, säger Emma Lundmark.

Repetitionerna går nu in i en mer intensiv fas.
– Det är hårt arbete sju dagar i veckan. Men det är det värt, intygar William Christensen Andersson och de båda kan värmt rekommendera sin skola.
– Alla högstadieelever i Landskrona som funderar på ett liv inom teater, dans eller musikal bör åka ner till Lund och se vår föreställning och söka vår skola. 

Att det vankas en fantastisk show för alla åldrar på en professionell nivå är fullständigt säkert, trots detta är ungdomarna ödmjuka och inser att det är en bra bit kvar innan de är redo för de stora scenerna.
– Jag ska på en audition på Artisten i Göteborg på tisdag. Det är Sveriges enda musikalutbildning på högskolenivå. Jag hoppas komma in på den treåriga utbildningen, säger Emma Lundmark.

William Christensen Andersson som just nu är aktuell i Festen på SVT-Play och i en kommande norsk långfilm som NRK producerar. Han har fått smak på skådespeleriet.
– Jag tänker söka in till en scenskola i Los Angeles samt till UCLA:s dansutbildning.

Men först bjuder Landskronaungdomarna in till den fängslande och excentriska familjen Addams kärleksfulla upptåg på Lunds stadsteater.
– Det blir grymma dansnummer och fantastiska sånger.  Åk till Lund, uppmanar Emma och Wiliam.

Musikalen Familjen Addams ges i fyra offentliga föreställningar med premiär den 31 mars.

Biljetter till föreställningen köps via Julius biljettservice
https://www.juliusbiljettservice.se/events/957

Lunds dans- och musikalgymnasiums avgångselever (med flera Landskronabor) repar inför musikalen Familjen Addams. En familjeföreställning fylld av rappa repliker, förväxlingar och komiska vändningar. Rent av finns den vandrande handen Thing med, gestaltat av en dansare.
Foto: Klara Pertmann.
Till arkivet