En av landets snyggaste konsthallar

Den norske konstnären Frank Brunner blev så facinerad av utsikten från Pumphusets konsthall så att han målade av den.
Den norske konstnären Frank Brunner blev häromåret så fascinerad av utsikten från Pumphusets konsthall så att han målade av den.

Vi noterar att Turist – Svenska Turistföreningens tidning, tar sina läsare på en konstrunda till landets sju snyggaste konstmuseer. På den prestigefyllda listan återfinns Pumphuset i Borstahusen.

Tillsammans med bland andra Skissernas museum i Lund, nyligen återinvigda Hallands konstmuseum i Halmstad och Ölands stolthet, Vida museum och konsthall, finns Pumphuset med när tidningen Turist framhåller sju hus som hyser konst som i sig också kan vara konst.
– Det är ingen dålig klubb vi hamnat i, säger Lennart Cronsell, ordförande i Borstahusens konstförening och gläds åt omnämnandet.
– Det innebär förhoppningsvis att ännu fler upptäcker vår pärla och våra utställningar.

Tidningen Turist skriver följande om Pumphuset:
”Ett gammalt pumphus i slaget tegel anno 1883 – och en stram, cementklädd tillbyggnad från 2006, vars form inspirerats av ön Ven utanför. Pumphuset, i Borstahusen, Landskrona, rymmer både konsthall och lokalt museum. Där inne släpper glasade öppningar från golv till tak in speglingarna från Öresund strax utanför – ett ständigt skiftande konstverk som komplement till utställningarna.”

Läs hela artikeln i Turist: https://www.turist.se/har-ar-konsthallarna-som-sjalva-ar-konst/

Vi avbryter byalagets ordförande Rolf Svensson i samspråk med Per Dockson, arkitekten som ritat Pumphuset: – Jag tycker att huset är fint. Vad jag vill se här i framtiden är att de anställer någon kultursamordnare. En som kan styra upp så att det inte spretar för mycket. Någon som vågar säga ifrån. Dessutom tycker jag att de inte ska ta hit konstnärer som bygger för fönstret i konsthallen.

När Landskrona Direkt häromåret träffade Per Dockson, arkitekten som ritat Pumphuset så sa han:
– Jag tycker att huset är fint. Vad jag vill se här i framtiden är att de anställer någon kultursamordnare. En som kan styra upp så att det inte spretar för mycket. Någon som vågar säga ifrån. Dessutom tycker jag att de inte ska ta hit konstnärer som bygger för fönstret i konsthallen.

Pumphusets konsthall har öppnat upp för konståret 2020.
Till arkivet