Annons

Från hotellrum till exklusiva lägenheter

Byggnaden i hörnet av Norra Långgatan och Parkgatan som tidigare inhyst allt från hotell och nattklubb till tvålfabrik och gym håller på att byggas om till exklusiva bostäder.

Där har tidigare varit en badanläggning, gym, idrottsskadeemottagning, hotell, nattklubb, tvålfabrik och gud vet vad i den nordvästra fastigheten belägen på hörnet Selma Lagerlöfs väg och Parkgatan. Nu byggs byggnaden, som ritats av Frans Ekelund, som var stadsarkitekt i Landskrona 1913-1949, om till stora och små lägenheter. Landskrona Direkt har gått en rundtur i byggnaden som idag är ett tomt skal.

Annons
 

Mårten Edstrand är delägare i AB Lapsana Communis vilka äger fastigheten och han är projektledare för den totala ombyggnaden.
– Det har varit lika spännande som utmanande att ta sig an fastigheten. Här har vi ett exempel, säger han och visar redaktionen in i den del av byggnaden som tidigare hade Idrottskademottagningen som hyresgäst. Där det tidigare fanns ett golv finns nu en stor inomhusbassäng.
– Vi hörde ryktas om att det skulle finnas en bassäng någonstans och med tanke på hur det ser ut i källaren så anade vi att den skulle vara här. Men att den skulle vara såhär stor kunde vi inte gissa, säger han och skrattar.

Men även om lägenheterna i fastigheten, som byggdes 1938, kommer att bli något utöver det vanliga så kommer där inte att finnas en pool i lägenheten.
– Nej, så blir det inte. Men vi ska tala med den eller de som visar intresse för just denna lägenhet. Vi kanske inreder en vinkällare i en del av den gamla bassängen? Det hade varit annorlunda. Klart är i alla falla att det blir ett kök över delar av bassängen, säger Mårten Edstrand.

Han fortsätter rundvandringen och visar hur det är tänkt att se ut i stora drag. Inne i fastigheten är det fritt fram för ombyggnation av lägenheterna. Men trapphusen är skyddade.
– Där får vi inte göra om något. Men det är ok. Vi kommer att fixa så att allt är helt och säkert för att sedan måla om så att det blir snyggt, säger projektledaren.
– Stadsantikvarien har även haft synpunkter på att vi inte får bygga kupor på taken och att väggarna fasaderna mot gatan ska vara som de är. Vi har dock fått lov att bygga små balkonger, vi kallar dom cappuccinobalkonger, ut åt gatan.

Den gångbro, Sylvabron, som leder över Selma Lagerlöfs väg kommer att ingå i en av lägenheterna.
– Vi har drygt halva gångbron och här tänker vi oss ett orangeri. Den andra halvan tillhör äldreboendet på andra sidan gatan. Men orangeriet är bara på idéstadiet än så länge. Men hur som helst så kommer detta rum att bli mycket speciellt. Där är såväl morgon- som kvällssol. Jag kan mycket väl tänka mig att sitta här och läsa en bok. Eller varför inte inreda med ett långt matbord?

Mårten Edstrand tar oss därefter upp på översta våningen och där kommer det att finnas en lägenhet som verkligen sticker ut.
– Här kommer att finnas en fantastisk utsikt åt tre håll och vill man så kan man bygga ut och ha en ateljé eller något liknande. Bestämmer sig den nya ägaren för hela planet så rör det sig om cirka 234 kvadratmeter. Här är det bara fantasin som sätter stopp, säger han och visar vidare ut mot parken.
– Och här kommer vi att bygga en stor takterrass mot väster. Rummet sidan om har fantastiska fönster ut mot Kassakroken och hamnen. Rummet inåt gården, med utsikt mot Konsthallen och Slottsparken, kan man exempelvis inreda till ett rymligt TV-rum. Här finns oändliga möjligheter.

Totalt blir det 28 lägenheter i varierande storlekar, från enrummare på 32 kvadratmeter till femrummaren på översta våningen på 163-234 kvadratmeter. Insatserna hamnar på mellan 1,5 och 6,5 miljoner kronor. Säljstart är den 1 mars på nya Hotel Öresund, inflyttning är planerad till sista kvartalet 2021.
Noterbart är att det kommer att finnas gott om förrådsutrymmen, med möjlighet att hyra extra förråd på vinden. Dessutom kommer det att inredas en gästlägenhet med fyra sovplatser.

Nej. Det blir ingen inomhuspool i en av lägenheterna. Men väl en vinkällare om de nya ägarna så vill.

Pelarna i fastigheten är speciella och de kommer att behålla sitt utseende om de nya ägarna till bostäderna så vill.

Lägenheten som byggs på vindsvåningen har mycket att erbjuda. kanske rent av en ateljé.

Det kommer att bli en grönskande utsikt mot Slottsparken och Konsthallen.

Utsikten från rummet längst upp i hörnet av fastigheten kommer att få en hänförande utsikt.

Trapporna i fastigheten får inte byggas om.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser