Mjölkpaket bakom nytt LSS-boende

Nytt typhus från Emrahus som ska passa bra in i stadsmiljö. Illustration: Emrahus.
Nytt typhus från Emrahus som ska passa bra in i stadsmiljö.
Illustration: Emrahus.

Emrahus i Häljarp, som bygger energisnåla LSS-boenden, har ett par typhus för olika typer av tomter eller områden. Men de saknade ett som passade bra in i stadsmiljö och gick att placera på mindre tomter. Det nya typhuset som är framtaget för just små eller centrala tomter är baserat på inget mindre än fyra mjölkpaket.

Emrahus har byggt elva LSS-boenden från Lund i söder till Gävle i norr. Ytterligare tolv är i olika faser av projektering eller bygg just nu. Den största utmaningen är att hitta tomter som är tillräckligt stora och som ligger centralt, uppger företagets VD Robin Berkhuizen och berättar om företagets fyra typhus som han anser vara ”oerhört genomarbetade”.
– I flera år har vi  filat på detaljerna invändigt. Vi har jobbat på att intryckssanera och göra lägenheterna så hemlika som möjligt genom att exempelvis rensa bort institutionella markörer och använda gedigna och fina material, säger han.

Med det nya typhuset ville Emrahus  göra detta även exteriört. Det ska se ut som vilket radhus som helst. Robin Berkhuizen berättar hur han fick inspiration från fyra mjölkpaket.
– Jag satt i köket och fick någon slags snilleblixt. Sedan var jag uppe och ritade hela natten, jag var helt i extas. Nästa morgon radade jag upp fyra mjölkpaket tillsammans med skissen på kontoret och visade för min kollega Paula och sa att ”såhär ska det se ut”, berättar han.

Tanken bakom typhuset är att det ska se ut som en radhuslänga och gå att placera ända fram vid gatan, som ett gathus. På så sätt passar det bra in i stadsmiljö. Man ville också definiera varje huskropp med ett sadeltak så att det blir ett lite nättare intryck. Huset är slimmat och rent, och all rör som annars sticker upp ur taket är dolda i en lång skorsten, eller ”flärpen” på toppen av mjölkpaketet om man ska gå tillbaka till inspirationen.

Fasaden tänker sig VD ska gå att få olika material, för att det ska passa in i alla miljöer.

Lägenheterna ser likadana ut med kök/allrum som har öppen planlösning, sovrum och badrum. Planlösningen är framtagen tillsammans med experter.
Alla gillar ju att bo olika. Vissa vill bo på landet, vissa mitt i stan. Det gäller även de inom LSS, säger  Robin Berkhuizen.

Beröm åt Landskrona
Frågan är då hur det ser ut på den absoluta hemmamarknaden, det vill säga Landskrona för Emrahus.
– Boverket gör en undersökning varje år av alla Sveriges kommuner och den visar på att katastrofala 56% av alla kommuner har brist på LSS-lägenheter. Landskrona är en av dom som har balans och även förberett (i detaljplaner) tomter för framtiden så staden är en av få goda exempel på LSS-sidan, berömmer Robin Berkhuizen.
–  Men när behovet dyker upp för nytt LSS- hem så hoppas vi såklart att få vara med. Det kan vara nya ungdomar som flyttar hemifrån eller att man bedömer att det är dags att växla ut ett äldre boende, avslutar han.

Till arkivet