Annons

Specialpoliser mot grov kriminalitet till Landskrona

Jonas Berg ser fram emot att speciella utredare av grov brottslighet kommer till Landskrona

Landskrona är inte på något vis undantaget från den grova kriminella verksamheten i landet. Tvärtom. Därför har den lokala polisen förstärkts och sedan i onsdags har man fått ytterligare förstärkningar efter mordet på en 34-årig Landskronabo i tisdags. Med anledning av mordet samt annan grov brottslighet i staden kommer ett dussintals utredare att placeras i Landskrona på måndag. 

Annons
 

Utredningen av mordet går framåt trots att det mesta av polisens arbete sker i det tysta.
– Det gör det så till vida att vi följer dom rutiner som vi har när det gäller mordärenden, säger Jonas Berg, biträdande lokalpolischef i Landskrona, och förklarar.
– Vi är i en insamlingsfas. Vi har såväl vittnen att höra som tips att följa upp. Dessutom ska allt pusslas ihop med resultatet från den tekniska undersökningen. Vi jobbar metodiskt och förhoppningsvis leder arbetet till att vi når en lösning på frågan om vem som mördat 34-åringen.

Att man gjort några stora framsteg vill inte polisen tala om.
– Det är för tidigt att säga om vi fått något genombrott. Dörrknackning och vittnesförhör pågår fortfarande. Vi vill inte påverka eventuellt nya vittnen.  Vad den mördade mannens anhöriga har lämnat för uppgifter vet jag inte. Jag jobbar själv inte som utredare, säger Jonas Berg.

Har ni konfronterat personer som kan vara involverade i brottet?
– Inte annat än som vittne till händelsen.

Huvudsakligen så har mordet utretts på avdelningen för grova brott i Helsingborg. Men det blir ändring på detta från och med måndag.
– Till brott som detta har vi en speciell organisation. De kommer från och med måndag att sitta här i polishuset i Landskrona. De kommer att utreda mordet men även andra grova brott i staden. Vi som är hemmahörande här i stan kommer då att stötta utredarna så mycket vi kan med vår lokala kännedom, säger polischefen
– Vi har dessutom från och med i onsdags fått hit ett dussin extra poliser som hjälper till med dörrknackning och trygghetsskapande åtgärder.

Många Landskronabor efterlyser tuffare tag mot brottslingar i stort. Att man stör mer.
– Att springa runt och ringa på dörrar hos kriminella bara för att störa är inte lagligt. Det måste finnas misstankar om brott om vi ska kunna knacka på hos någon. Men vi ligger på vissa kriminella hårdare. I det specifika fallet håller vi också extra koll på vad som händer just nu.

Att mordet skulle vara kopplat till organiserad brottslighet är för tidigt att sia om enligt Jonas Berg. Misstankar finns dock.
– Vi kan inte vara helt säkra men ser vi på hur mordet gick till så liknar det kriminella uppgörelser.

Offret är tidigare känd av polisen men trots det vill inte polisen spekulera i om det rör sig om en uppgörelse i den undre världen.
– Först när vi har den bilden klar för oss, vilken roll såväl offer som gärningsman har, kan vi uttala oss om det rör sig om ett gängrelaterat mord. Kartläggningen av offret pågår för fullt.

Hur gör polisen för att förhindra att det dödliga våldet ska eskalera, typ som i Malmö?
– Det gäller att vi ligger på de ledande figurerna som ingår i de kriminella nätverken och söka ingångar för att få tag på deras vapen. Vi jobbar aktivt med att försvåra för brottslingar att gömma vapen i källare, på vindar, i bilar eller ute i naturen. Exakt hur vi jobbar med detta vill jag dock inte säga, informerar Jonas Berg och berättar om den grova kriminella verksamheten i staden och hur man försöker få bukt på den.
– De nätverken som är så kriminella att mord finns på agendan har alltid ett ekonomiskt intresse. Därför gör vi det så svårt som möjligt för dom att tvätta pengar. Det vi kan göra från kommun, företag, fastighetsägare och banker är att försvåra för dom att omsätta sina illegala inkomster. Vi ser att de som kommer upp i höga ekonomiska värden försöker omsätta pengarna i villor, bilar och företag.

Bilden av att gängkriminaliteten är något som bara ungdomar håller på med stämmer inte enligt Jonas Berg.
– En del har kommit upp i sådan ålder att de tröttnat på att åka runt på stan i en BMW och istället vill skaffa en villa och leva ett vanligt liv men samtidigt ha inkomster sidan om. För att nå denna typ av brottslighet behöver vi alla jobba tillsammans. Såväl inom Landskrona som från statliga myndigheter, säger han och berättar om samarbetet med kommunen.
– Vi har ett exemplariskt samarbete. Jag är beredd att säga att Landskrona leder utvecklingen i riket när det handlar om att vara aktiv i förbättrandet av boendet och att på så vis försvåra för kriminella att använda boendemiljöer som bas för sina verksamheter.

Jonas Berg förklarar hur de kriminella nätverken kan se ut.
– Nätverken består oftast av en innersta kärna. Det kan vara två bröder, ett annat släktförhållande eller nära vänner som först knyter till sig en liten trogen skara. Därefter kommer en mer löst sammansatt samling som kan hoppa från ett kriminellt nätverk till ett annat. Det finns till och med de som ingår i flera nätverk samtidigt.

Antalet nätverk i Landskrona varierar över tid.
– Det är svårt att säga hur många kriminella nätverk som finns i Landskrona idag. Normalt sett över tid finns det mellan fem och tio nätverk. Men det är väldigt rörligt. Det kan räcka med att någon hamnar i fängelse så sker förändringar.

Ett stort problem för polisen är den tysthetskultur som råder.
– Det problematiska är att man ibland går vid sidan om rättsväsendet i sådana här fall. Man använder sig av parallella rättsprocesser där man kanske betalar ersättning för ett mord eller liknande. Det är något vi framför allt ser i de miljöer där kriminaliteten är kopplad till starka familjeband, klaner, som sträcker sig internationellt. Det är ett stort problem. Jag vill dock poängtera att detta är generellt. Om det är så i fallet med den mördade 34-åringen vet vi inte idag, säger Jonas Berg och fortsätter.
– Vi pratar om parallellsamhälle där man har uppgörelser sidan om det vanliga samhället och det underminerar hela rättsväsendet. Och det är kanske inte så konstigt för det är ett vanligt förekommande sätt att reglera oförrätter i många av de länder man kommer ifrån när man flyr till Sverige, exempelvis från Irak, Syrien och Afghanistan. Där är klanfenomenet utbrett. Och det är klart att de har detta med sig när de kommer hit.

Att de kriminella nätverken i Landskrona har kopplingar utombys och även utomlands är Jonas Berg övertygad om.
– Alla kriminella nätverk i staden har kopplingar till andra städer och i många fall andra länder. Vi ser kopplingar till såväl Tyskland som Amsterdam. Och även till länder i Nordafrika beträffande handeln med hasch.

En annan svår nöt för polisen och rättsväsendet att knäcka är att få folk att våga vittna.
– Det handlar om att ha förtroende för polisen och rättsväsendet. Och där har vi ett styvt arbete framför oss. Framför allt att vi ska få ett större förtroende hos de som bor i vissa utsatta områden.

Vad har du att säga till de som inte vågar stå i en rättssal och vittna om exempelvis mord, i rädsla för repressalier?
– Det är aldrig lätt men det finns hjälp att få. Rädslan är uppbyggd av berättelser när man har råkat illa ut på olika sätt när man pratat med polisen. Men det finns ingen annan utväg om vi ska ta oss ur detta. Vi behöver hjälpas åt. Alla invånare fyller en roll som ska göra att lagen efterlevs och att vi får det lugnt och tryggt kring oss. Polisen kommer inte att kunna vara överallt och därför behöver vi vittnen, säger Jonas Berg och förtydligar.
– Jag vill inte sätta apan i knäet på de som känner den här rädslan och som tycker att det här är polisens arbete. Men det är faktiskt fysiskt omöjligt för oss att vara överallt.

Tror du att ni kommer att få reda på vem som mördade 34-åringen och få denna eller dessa dömda för brottet?
– Utsikterna att lösa vem som mördade 34-åringen är goda men vi är beroende av att de som vet något berättar för oss. Till de som är rädda för att prata med oss vill jag säga att vi redan har fått vissa uppgifter. Man behöver inte på något vis känna sig ensam. Men vi behöver fortfarande prata med folk. Man kan inte slå sig till ro med att andra har pratat. Om vi ska kunna bilda oss en klar uppfattning av vad som hände före, under och efter skjutningen så behöver vi får in många uppgifter.

Jonas Berg hoppas och tror att arbetet med att få bukt med brottsligheten i Landskrona fortsätter och att det faktum att staden nu får förstärkningar gör skillnad.
– Jag har på ett eller annat sätt jobbat med Landskrona sedan 2002 och jag har sett en förändring. Men ska vi gå hela vägen och förändra samhället så måste alla vara med. Ett sätt är att berätta för polisen om man vet något. Ett annat är att vara ute och röra sig. Ju fler vanliga människor som är ute, desto mindre utrymme ges till brottsliga handlingar. Sen gäller det att hålla sig borta från svartsprit, narkotika eller otillbörliga gåvor som kommer från kriminalitet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser