Kyrkan som byggdes på ingenting

På måndag bjuder Landskrona församling in till föredrag i Sofia Albertina kyrka.

Den 24 augusti 1754 lades den första grundstenen till det som skulle komma att bli Sofia Albertina kyrka. Den stundande kyrkan skulle ersätta Sancti Johannis Baptistaekyrkan som skulle rivas i en del av planen, att vid fortifikationen, flytta hela staden ut i havet genom indämning och utfyllnad. Arkitekten för projektet med kyrkan var tidens mest tongivande arkitekter –  Carl Hårleman. Under tiden för fortifikationen besöktes Landskrona även av botanikern Carl von Linné, han beskriver att han under sitt besök såg hur staden förflyttades bit för bit rakt ut i vattnet.

Den 10 februari 19.00 i Sofia Albertina berättar Jan von Gerber om den fantastiska arkitekten Carl Hårleman, vars mest kända verk är Stockholms slott.  Tonie Lewenhaupt visar och berättar under kvällen om Carl von Linne, som människa och vetenskapsman. Och sist men absolut inte minst berättar Per Johansson om prästens roll under 1700-talet.
– Det är ju otroligt vad spännande det är att se hur bygget av Sofia Albertina kyrka och Landskrona som stad kan komma att spela så stor roll för dessa viktiga historiska personerna. Framförallt är det intressant att se hur dessa olika personligheter samspelar, i en tid där förnuft och förstånd var av högsta prioritet, även om de har totalt olika sätt att se världen på, säger Per Johansson. 

Så, vad har arkitekten Carl Hårleman, botanikern Carl von Linné och ett gäng präster gemensamt? Det får du reda på under kvällen! 

Kvällen har fri entré och det kommer även att serveras snacks och alkoholfritt bubbel efteråt. 

Till arkivet