BoIS vill återerövra Landskronabornas hjärta

Urban Jansson lämnar som ordförande i Landskrona BoIS vid årsmötet.
Urban Jansson, ordförande i Landskrona BoIS.

Efter BoIS tumultartade årsmöte för två år sedan då en nästan helt ny styrelse valdes in att styra föreningen börjar saker och ting att landa. Förra årets andraplats i Söderettan samt det faktum att det ekonomiska läget sakta men säkert börjar rätta till sig gör att klubbens ordförande Urban Jansson vill fortsätta på sin post, om medlemmarna så vill. Målet är att komma närmare stadens befolkning och åter göra BoIS till något som alla är stolta över.

Den 4 mars håller BoIS sitt årsmöte. Och om valberedningen får som den vill så sker bara en förändring inför 2020.
– Det är Jonas Torines som av privata skäl tackar nej till omval, säger ordförande Urban Jansson. Den som föreslås ersätta Jonas Torines är Lisa Skarp som till vardags arbetar som marknads- och kommunikationschef på Swep.

Urban Jansson fortsätter gärna som ordförande.
– Om medlemmarna vill så fortsätter jag. Jag känner att vi är på rätt väg och framför allt så drar alla åt samma håll. Vi får inte bli en klubb för inbördes beundran. Det är en viktig signal att skicka ut till våra blivande nya medlemmar.

Många stöttar BoIS
Det stora samtalsämnet de senaste åren har varit klubbens ekonomi. Att avancera till Superettan hade inneburit mer pengar i klubbens kassa men Urban Jansson gräms inte så mycket över det förlorade kvalet mot Öster i höstas.
– Såklart hade jag blivit glad om vi gått upp. Jag tror det skiljer cirka nio miljoner kronor mellan oss och de som ligger i Superettans nedre skikt. Men å andra sidan så är allt mycket dyrare i Superettan. Inte minst spelarlönerna, säger ordföranden.
– Jag vill också att vi ska ha en ekonomi i balans när vi går upp så att vi har resurser att stanna kvar. Vi behöver ha en bra bas att stå på. Och dit är vi på väg. Vi gjorde en liten vinst 2018 och den blir något lite större 2019.

Urban Jansson skänker en tacksamhetens tanke till fordringsägarna som mer eller mindre har räddat klubben.
– Vi betalar alla men några har fått vänta med betalning. Vi är mycket tacksamma för det tålamod som några av våra fordringsägare visat. Det visar att dom tror på vårt arbete och det känns stort.

Om det blir fler eller färre sponsorer i år vill inte Urban Jansson sia om då det är för tidigt på säsongen för att kunna dra några slutsatser.  Men sponsorer i all ära, det är en annan grupp som Urban Jansson sätter fokus på när han träffar Landskrona Direkt.
– Vi vill måna om vår publik och våra medlemmar. De är mycket trogna. Se bara på de hyllningar som framfördes efter kvalförlusten i Växjö i höstas. Det visade vad BoIS-anhängarna går för. Vilka fler division 1-lag kan visa upp en publiksiffra på 2000? Engagemanget är stort. Det märks inte minst på de insamlingar som supportrar står bakom, säger han.
Ett av alla projekt är Zebrafonden som under 2019 och fram till dags dato samlat in nästan 340 000 kronor.

Urban Jansson är också nöjd med att man äntligen fått betalt för en spelare. Hur mycket BoIS fick av Elfsborg för Jacob Ondrejka vill dock inte ordföranden gå ut med.
– Det står i vårt avtal att summan ska hållas hemlig. Men det blev en hacka, säger han.
– Det är klart att det hade varit kul att se Ondrejka i den randiga tröjan även nästa år men nu är det som det är. Jag är glad över att vi äntligen fått betalt för en spelare. Det kändes lite tråkigt när så bra spelare som Adi Nalic och Jonathan Levi lämnade som Bosman.

Just i de fallen finns inte heller några inkomster i efterhand att vänta för BoIS.
– Vi har ingett att hämta. Det är tradigt. Jag vill inte ens prata om det.

Vad händer på IP?
Vad Landskrona Direkt erfar kommer restaurangen på Idrottsplatsen att byggas om och till viss del göras mer tillgänglig för framför allt ståplatspubliken. Några fler omvälvande nyheter gällande läktare kommer dock inte att ske i år.
– Det är en fråga som helt ligger på kommunen. Vi vet bara att diskussioner förs men inte mer, säger Urban Jansson.
– Men vi har andra idéer och om dessa ber jag att få återkomma till.

Just Landskronaborna är en viktig målgrupp för Urban Jansson.
– Det är vår stora utmaning att sälja in konceptet Landskrona BoIS. Förutom det självklara med vårt representationslag så satsar vi mycket på ungdomar och även på tjejfotbollen som ligger mig varm om hjärtat. Dessutom kommer vi att fortsätta med nattfotbollen. Det har visat sig vara mycket populärt. Vår satsning på fotboll med de som har funktionsvariationer är också mycket uppskattat. BoIS har blivit, och kommer att fortsätta att jobba med att bli en förening för alla.

Ett damlag byggt från grunden
Att Wormo lagt ner sitt damlag tycker Urban Jansson är synd. Det hindrar honom inte från att han på sikt vill se ett damlag i den randiga tröjan.
– Det är synd att Wormo lagt ner damlaget men om jag förstått det rätt så har de fortfarande tjejer som spelar fotboll. Jag vill dock poängtera att vi inte är ute efter att göra som Malmö FF, att ta ett helt fotbollslag, så som de gjorde med Dösjebro. Vi vill istället bygga från grunden. Jag har sagt det tidigare. BoIS ska vara en klubb för alla. Och då kan man inte utesluta tjejfotbollen.

Målsättning: Minst kval i år igen
Hur kommer det då att se ut på den gröna mattan 2020? Det började onekligen bra med en 3-0 seger över Eskilsminne i lördags.
– Granit Stagova, Igor Arsenijevic, Max Mårtensson och Jacob Ondrejka har flyttat och in har än så länge Niklas Nielsen och Herve Prudence kommit. Detta betyder att vi har en stark stomme och mer därtill kvar sedan förra säsongen och det skänker mig en trygghet som jag tror att många delar. Sen hur fotbollen kommer att spelas får tränarduon Billy Magnusson och Max Mölder svara på. Jag har absolut högsta förtroende för dessa två, säger Urban Jansson.

De båda tränarna har mer eller mindre sagt att målet är att vinna Söderettan 2020 och därmed ta direktplatsen upp i Superettan till 2021. Urban Jansson skruvar på sig när vi frågar honom om hans egen målsättning.
– Jag känner väl till målsättningen i omklädningsrummet. Jag säger dock att vi inte ska bli sämre i år, svarar han diplomatiskt.

Till arkivet