På idrottsplatsfronten intet nytt

Fotograf: Perry Nordeng
Fotograf: Perry Nordeng
Fotograf: Perry Nordeng
Nästan på dagen för tre år sedan tog kommunstyrelsen beslut om att godkänna avsiktsförklaringen för att utveckla idrotts- och rekreationsområdet i Karlslund tillsammans med Serneke.  Arkivbild. Foto: Perry Nordeng.

Vad händer på idrottsplatsområdet? Så sent som i oktober ställde vi frågan till ansvariga i Landskrona stad och åter har vi upprepat densamma.
Mattias Pålsson ungdomsansvarig i IF Lejonet är en av flera ideellt arbetande föreningsmänniskor i Landskrona som tycker att det minst sagt börjar bli hög tid för kommunen att presentera hur tankegångarna går.

Mattias Pålsson är ungdomsansvarig i IF Lejonet och han menar att stadens is-sporter har det tufft för tillfället.
– Vi är nog mest drabbade av all föreningsverksamhet på IP-området. Vi har 13-16 åringar som tränar till 21.40 på vardagar, berättar han och efterlyser information om planerna för idrottsplatsområdet.

– Vi föreningar hör ingenting, och tjänstemän på fritidsförvaltningen vet ingenting. I tre års tid har vi varit tysta om situationen med för lite istider och för sena träningstider.

I Landskrona ishall delar i dag tre föreningar på de istider som finns.
– Det råder redan nu bristande underhåll i befintlig hall men det vi behöver är en yta till för issporterna, säger Mattias Pålsson och minns sina ungdomsår.
– När vi växte upp kunde man i stort sett åka allmänhetens åkning under alla vardagar. Idag är det begränsat till tre timmar per helg om det inte är lovtider.

Håller inte flabben längre
Mattias Pålsson berättar om hockeyklubbens ungdomsverksamhet och det ökade intresset man just nu upplever och säger samtidigt att konståkningsföreningarna också är växande.
– Nu vill vi ha besked från såväl politiken som de högsta tjänstemännen. Vi har som sagt ”håll flabben” för att de lurat oss till att tro att det skulle komma en ishall till och att den befintliga i sådana fall skulle rivas. Vi kan inte planera vår verksamhet framåt och det är en katastrof för oss, säger han och låter minst sagt förbannad.
– Jag är förbannad. Så här kan man inte behandla oss.

Tre år utan besked
– Jag tror inte det blir något, sa kommunalråd Stefan Olsson (SD) i oktober ifjol och syftade på det idrotts- och rekreationsområdet i Karlslund som Landskrona stad och Serneke har haft för avsikt att utveckla.
Något klart från besked från kommunledningen gick då inte att få kring planerna trots att dessa då smidets under nästan tre år.

Vi bollade Mattias Pålsson och andra idrottsengagerade Landskronabors frågor vidare till förvaltningschefen för teknik- och fritidsförvaltningen, Almir Hodzic, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) samt stadsdirektör Christian  Alexandersson. Den sistnämnda väljer att svara för samtliga.
– Sedan oktober 2019 har vi fortsatt arbeta med utvecklingen för hela stadsdelen och inte minst med hur vi ska utveckla idrottsområdet, säger Christian Alexandersson.

– Många delar börjar landa, den nya genomfartsvägen har öppnat, de första radhusen i bostadsrättsform i Karlslund har rests, Landskronahem bygger sitt nya huvudkontor, fler aktörer är på väg att börja bygga i området och den stora lekplatsen som kommer att gränsa till idrottsområdet kommer att invigas till sommaren.

Nu är det snarast själva idrottsplatsområdet som idrottsrörelsen vill ha svar kring.
– När det gäller idrottsområdet specifikt så arbetar vi vidare enligt den justerade inriktningen som vi inledde förra året där fokus delvis flyttats från elitidrott till att bygga en plats för hälsa och aktivitet där vi i högre grad involverar och erbjuder aktivitetsmiljöer för alla, i alla åldrar, oavsett om de är delaktiga i föreningslivet eller bara behöver en rikare fritid som motverkar psykisk och fysisk ohälsa.

– Detta är ett mer modernt sätt att se på idrottsanläggningar och vi arbetar med att ta in kunskap och inspiration till det som vi vill åstadkomma i Karlslund, säger Christian Alexandersson som även klargör att Serneke inte är avskrivna även om kommunen valde att inte förlänga avsiktsförklaringen som funnits.
-Diskussionen med Serneke är fortfarande god inom ramen för utvecklingen av Karlslund, säger han.

Besked till sommar
– De höga ambitionerna på förbättrade arenor för bland annat simning, issporter och fotboll kvarstår. I de övergripande planerna finns också planer på skola och bättre förutsättningar för föreningslivet kvar som tidigare. Ambitionen är att vi i innan sommaren kan presentera en lite tydligare bild av hur folkhälsoarbetet och idrottsanläggningarna i Karlslund kan utvecklas, avslutar Christian Alexandersson.

Läs mer:
Vad händer med idrotts- och rekreationsområdet i Karlslund? (från oktober 2019)

Till arkivet