Ett jobb på kors och tvärs

Korsordslösande är närmast en folkrörelse. Massor av människor värdesätter kryssandet och sysselsätter sig med det regelbundet. Nu satsar jag själv, tillsammans med min fru, på ett nytt koncept. En ny lokalt konstruerad korsordstidning ”Burnessons Vardagskryss”, med fokus på personlig prägel och kvalitet.
Korsordslösande är närmast en folkrörelse. Massor av människor värdesätter kryssandet och sysselsätter sig med det regelbundet.
Nu satsar Tobias Burnesson, tillsammans med sin fru, på ett nytt koncept – en ny korsordstidning ”Burnessons Vardagskryss”, med fokus på personlig prägel och kvalitet. Utgivningen sker en gång i veckan  och med distribution i hela landet.

Att lösa korsord är ett tidsfördriv för många. För Tobias Burnesson betyder det mer än så. Han sitter nämligen vid sitt köksbord på Stormgatan och konstruerar korsord. Dessa publiceras i diverse tidningar men sedan den 14 januari har han även en helt egen korsordstidning i hyllorna på varuhus och kiosker.

Vardagskryss kommer ut varje tisdag och tidningen är alltid aktuell gällande de datum som veckan innehåller. Nästa veckas nummer har korsord som handlar om allt från Alla hjärtans dag till vilka som har namnsdag eller fyller år. Ett korsord handlar om internationella tandborstbytardagen, en annan om att EU-kommissionen uppmanar nationer om att uppmärksamma det gemensamma nödnumret 112.

Tobias Burnesson älskar att klura på problem. Det är något som han gjort sedan barnsben. Och det är på den vägen som han blev korsordskonstruktör.
– Jag kunde inte släppa frågan om hur de går till väga. Därför testade jag att göra ett själv och sedan dess har jag fortsatt. Mitt första korsord gjorde jag till min frus morfar. Det var uppskattat, säger Tobias Burnesson när han hälsar på på redaktionen.

I botten är han programmerare och det var som sådan han jobbade på Sony Ericson Mobile till för fyra år sedan.
– Jag har konstruerat korsord i cirka tio år och för fyra år sedan dök det upp en öppning och då tog jag chansen att försöka leva på det. Därför sade jag upp mig och satsade på att tillverka korsord. Faktum är att jag programmerat mjukvaran jag jobbar med själv.

Han har dock sidoinkomster som gör att allt går runt.
– Målet är att kunna leva helt på att konstruera korsord men där är jag inte riktigt idag. Därför har jag en supporttjänst till Aller Media gällande deras frilansare. Jag har även en hel del korsord i deras tidningar.

När Tobias Burnesson konstruerar korsord så börjar han med att ta fram ett tema och en bild.
– Därefter lägger jag ett ord eller en mening innan jag flätar ihop resten. Det svåra är att inte gå i gamla hjulspår och upprepa sig. Det är den stora utmaningen. En annan utmaning är att vara kreativ mitt i allt logiskt tänkande. Det ska ju gärna vara lite klurigt och kul att lösa ett korsord.

Själv gillar Tobias Burnesson att lösa halvsvåra korsord.
– Det ska vara lite svårare än medel, typ 4/5. Man ska få klura lite och sedan hitta orden efterhand som man löser det. Det behöver inte vara så himla svårt. Men det ska gärna vara lite vitsigt. När man väl hittat ordet så ska det kännas självklart. Är det allt för svårt så fastnar man.

Att han hade en femma i svenska när han gick i skolan är ingen överraskning. Och hans ordförråd är stort. Han är också väldigt lekfull med sina ord, något som hans närmaste omgivning ständigt blir påminda om.
– Det blir en del suckande. Men min yngste son gillar det, säger Tobias Burnesson och skrattar.

Hans egen korsordstidning heter Vardagskryss och den sticker ut lite bland de andra korsordstiningarna i tidningshyllorna.
– Vi ville ta ett annat grepp. De flesta är väldigt glättade och färgglada med kändisar eller söta djur på förstasidan. Vi ville dock ha ett mer sparsamt men samtidigt seriöst utseende.

Varje vecka kommer en ny tidning ut och korsorden i varje nummer är många.
– Jag gör några korsord varje dag och det måste jag om jag ska hinna få ihop det. Jag måste ha cirka fyra veckors framförhållning med tanke på tryck- och distributionstid. Målet är att ligga tio veckor fram. Men det är svårt.

Tidningen som idag finns att köpa på bland annat Citygross, ICA Kvantum, JiGes och på Daniellas Tobak och Spel, kostar 20 kronor.
– Jag ville sätta ett lågt pris. Sedan får vi se om det håller. Eftersom jag precis har kört igång så har jag inte helt klart för mig hur det gått.

Det finns idag ett fåtal korsordskonstruktörer i landet som lever på sina alster. Det finns dock många fler som tillverkar i mindre skala. 
– Det finns en förening för oss korsordskonstruktörer. Vi är väl ett hundratal medlemmar och vi har en träff en gång om året. Då kommer runt 30 medlemmar och då pratar vi mest om själva distributionen och allt runt omkring. Det är både kul och nyttigt.

Tobias Burnesson tillverkar sin korsordstidning tillsammans med sin fru. Allt med ord kommer från honom själv men bilderna får han från andra kanaler.
– Det är mestadels så kallade stockbilder som man kan ladda ner på nätet. Men någon enstaka bild har jag köpt loss via Bildbyrån, säger Tobias Burnesson.
– Men jag vill även lyfta fram ett återkommande korsord. Det heter Tjejerna på höjden och här är det tecknaren Frida Malmgren som bidrar med små roliga och vassa teckningar. Ofta med ett feministiskt eller ironiskt budskap.

Tobias Burnesson hoppas att han en dag kan leva helt på sin egen tidning.
– Det är målet. Det hade också varit kul om jag kunnat engagera andra korsordsbyggare. Som det är nu så går all kraft och tid till tidningen. Lite avlastning på den biten hade varit perfekt. Men det kommer, avslutar Tobias Burnesson.

Tobias Burnesson har 10 års erfarenhet som frilansande konstruktör och sitter nu hemma i köket i Landskrona och gör tidningen.
– Tillsammans med min fru planerar jag innehållet, hon väljer bilder och sätter färg och form på tidningen, och jag konstruerar kryssen, berättar han.
Till arkivet