Annons

Kvinna sol- och vårad på 91 000 kronor

En kvinna i 75-årsålden har blivit utsatt för ett så kallar romansbedrägeri. Hon har under drygt fyra månader betalat ut cirka 91 000 kronor till en man som utgett sig för att vara en amerikansk soldat. När kvinnan väl insett att hon blivit lurad så ringde hon polisen. Förundersökningen är dock nerlagd.

Annons
 

Det var den 21 september ifjol som kvinnan betalade ut de första pengarna till mannen.
– Han sa att han var stationerad i Afghanistan och att han skulle till Europa, säger Roland Friberg på polisen i Landskrona.
– Tanken var att han skulle komma till kvinnan. Hon trodde på honom och betalade biljetter samt hotellnätter. Han bad också om ekonomisk hjälp att frakta saker.

Det räckte dock inte med detta.
– Vid nästa kontakt uppgav mannen att han befann sig i Istanbul på väg mot Europa då han insjuknade. Han behövde då pengar för vård innan han kunde resa vidare, fortsätter Roland Friberg.

Ingen amerikan dök dock upp hos kvinnan och hon blev då varse om att hon blivit sol- och vårad. Hon anmälde händelsen till polisen som inledde en förundersökning. Denna är nu nedlagd.
– Vi har försökt spåra kontona som kvinnan satt in pengar på men de ligger utomlands, så det är inte alldeles enkelt, säger polismannen.
– Det är synd om kvinnan. Hon har ju verkligen trott på detta. Men det är svårt att leda sådant här i bevis. Mannen har bett om pengar och hon har skickat.

Än en gång vädjar polisen om att inte skicka pengar till okända personer.
– Detta är ett vanligt förekommande fenomen. Alla minns vi till exempel Nigeriabreven som florerade för några år sedan. Men det kvittar hur mycket vi än varnar genom egna kanaler eller via media. Människor är godtrogna, avslutar Roland Friberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser