Vindla String Quartet på teatern

Vindla string quartet bjuder in till Stråkkvartetten då och nu – en musikalisk tidsresa, på Landskrona teater. Foto: Pressbild.
Vindla String Quartet bjuder in till ”Stråkkvartetten då och nu – en musikalisk tidsresa”, på Landskrona teater. Foto: Pressbild.

Landskrona Kammarmusikförening inleder vårprogrammet 2020 med Vindla String Quartet på Landskrona teater nu på söndag.
– Årets första konsert brukar alltid bli extra festlig, för då inbjuds samtliga medlemmar i föreningen att ta med en gäst, och teatersalongen fylls till brädden, säger Cecilia Kraitiss, ordförande i Landskrona Kammarmusikförening.

Vindla String Quartet är fyra stråkmusiker med en repertoar som når långt utöver gränserna för den klassiska stråkkvartetten. Tvära kast mellan genrer har blivit något av deras signum.  På scenen står Caroline Karpinska (violin), Stina Jansson (violin), Elina Nygren (viola) och Gerda Holmquist (cello).
– Nyfikna och orädda tar de unga musikerna sig an allt från klassiska verk till popstråk och skapar en naturlig mix av gammalt och nytt.

Första delen av programmet ägnas åt den tidiga musiken – Henry Purcell, François Couperin, Domenico Scarlatti – och konserten avslutas med Haydns första stråkkvartett som väl kan sägas vara ett av de verk som satte standarden för vad vi ser som en stråkkvartett i dag.

Andra delen av konserten består av verk komponerade år 2013–2018 av kvartettens egna medlemmar.

Landskrona Kammarmusikförening som tidigare mest huserat på Landskrona Församlingshem har nu flyttat sin verksamhet till teatern.
– Vi kommer att hålla sina konserter på teatern hela året. Jag tror faktiskt att vi har fått många nya medlemmar på grund av att vi är på teatern och teatern lämpar sig också väldigt bra för kammarmusik har det visat sig. Jag tycker att det är viktigt att vi når ut till så många som möjligt med musiken, säger Cecilia Kraitiss.

Önskan om en flygel
– Det som verkligen fattas på teatern nu är en flygel – men det är ju en fråga för politikerna. Det skulle vara en större post i budgeten som de måste ta ställning till. Men visst hade det varit fantastiskt att ha tillgång till en flygel på teatern. Nu får vi hela tiden anpassa programmet och även tacka nej till fantastiska föreställningar på grund av avsaknad av flygel. Jag lever på hoppet att vi snart ser ljusare tider, avslutar Cecilia Kraitiss

Till arkivet