Annons

Filmstudion fyller 50 år

Som sig bör visas Filmstudions filmer på Biograf Maxim.

Landskrona filmstudio började sin verksamhet i april 1970 på Saga som låg på Eriksgatan, fortsatte  på Rio på Järnvägsgatan hösten 1975, och sedan hösten 1983 är det Maxim som gäller. Med anledning av detta jubelår visar Filmstudion under våren sju filmer. Bland annat bjuder föreningen på klassikern Mandomsprovet, med en mycket ung Dustin Hoffman och med musik av Simon and Garfunkel.

Annons
 

Den första filmen går upp den 20 januari.
– Vi börjar med And then we danced, som utspelar sig i Georgien och handlar om georgisk folkdans. Det låter kanske inte så upphetsande, men det är en fin så kallad coming of age-film, säger Filmstudions ordförande Eva Lindfors och fortsätter.
– Den är gjord av svenske Levan Akin vars föräldrar kom till Sverige från Georgien innan han föddes.

Noterbart är att filmen inte har har mindre är sju nomineringar till årets Guldbaggegala som går av stapeln samma dag som den visas i Landskrona.

Under hösten hade Filmstudion en omröstning bland våra medlemmar om vårens program, och den film som överlägset flest ville se var Flykten från DDR.
– En spännande historia, en riktig nagelbitare, trots att man vet hur det slutar.

Filmen Smärta och ära kom också högt upp bland medlemmarnas val och här gör Antonio Banderas sin bästa rollprestation någonsin som den äldre och sjuke filmregissören som tänker tillbaka på sitt liv. I regi av Almodovar.

Fler filmer
– Det är extra roligt när vi kan visa en film från ett udda filmland, den här gången Nordmakedonien. Den heter Gud finns, hennes namn är Petrunya. Som titeln antyder är den kaxig. En kvinna kastar sig in i en typiskt manlig tradition och väcker därmed ont blod i det patriarkala samhället, säger Eva Lindfors och fortsätter.
– Givetvis missar vi inte att visa Sorry we missed you, ännu en fin men jobbig skildring av England av idag. Ken Loch förnekar sig inte, han vågar sticka ut hakan. Vi avslutar med Sir, en indisk film som nog tyvärr får ses som saga.

Eva Lindfors utlovar dock mer på grund av att Filmstudion 50-årsjubilerar. Hon vill dock inte avslöja för mycket.
– Vi kommer också under året att ha diverse överraskningar, avslutar hon.

Hela vårens program hittar du på Filmstudions hemsida.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser