Annons

Plastjakt med rekordslakt

Engagerade och driftiga elever i Svalöv och Landskrona har bidragit till att minska plasten både på hemmaplan och i de stora oceanerna.
Foto: The Ocean Cleanup.

Under höstens platsjakt samlade elever från Landskrona och Svalöv in sammanlagt 1140 kilo plast.  Det är 370 kilo mer än ifjol. Det nya rekordet motsvarar hela 40 000 små PET-flaskor.

Annons
 

När Plastjakten nu anordnades för tredje året i rad gav sig 2 300 elever i 93 klasser från 17 skolor ut på jakt. Och under fyra veckor i oktober samlade alltså driftiga och energiska elever in plast som aldrig förr. Rekordet från 2018 flög all världens väg.
– Stort tack för det fantastiska engagemang som elever och lärare i Landskrona och Svalöv har visat, säger LSR:s VD Robert Svensson.

Tre skolor jagade i en egen division. Pilängskolan i Landskrona samlade in hela 140 kilo och Billeshögsskolan i Svalöv 130 kilo. Det resultatet nådde även Heleneborgsskolan i samma kommun.

Alla skolor som deltagit får ett diplom att hänga på väggen. Och alla elever som jagat plast får ett diplom att ta med hem.
– Genom plastjakten uppnår vi både mindre skräp i naturen och en ökad insikt om vikten av att inte skräpa ner överhuvudtaget. Den kunskapen tar eleverna dessutom med sig hem och kan på så sätt påverka även de äldre generationerna, säger Robert Svensson.

För varje klass som deltagit bidrar LSR med 1 000 kronor till att rensa världshaven på plast. Hela beloppet som LSR anslår går till The Ocean Cleanup, theoceancleanup.com. En organisation  som satsar på att få bort 50 procent av plasten i Stilla Havet inom 5 år. Och all plast i oceanerna till 2050.

Eleverna i Landskrona och Svalöv har nu alltså bidragit till att minska plasten både i närmiljön och i de stora oceanerna.

Noterbart i sammanhanget är att Pilängsskolan vilka samlade in mest plast i eftermiddag håller öppet hus klockan 14.30-16.00 med utställningen ”Hållbar utveckling”.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser