Marthas kamp mot hjärntumörer

Martha Gomez Svalin direkt efter operationen av ghennes elakartade
Martha Gomez Svalin direkt efter operationen av sin elakartade hjärntumör. Idag samlar hon in pengar till Hjärnfonden.  Bild från hennes insamling med hennes medgivande.

Martha Gomez Svalin, är något av en Landskronaprofil men inte minst en glädjespridare av rang.
Mitt i livet fick hon ett av det jävligaste besked man kan få. Hon hade cancer i hjärnan, av den mest aggressiva sorten. Efter ett år av behandlingar startade hon i veckan en insamling till Hjärnfonden och efter en vecka har hennes mål tiodubblats.

I januari drabbades 43-åriga Martha Gomez Svalin av en elakartad hjärntumör, Glioblastom IV.
– Jag har ju sett olika insamlingar via Facebook och tänkte att Hjärnfonden ligger mig varmt om hjärtat och det var ju bara några knapptryckningar bort, berättar hon.

När hon förra fredagen startade insamlingen satte hon ett mål på att dra in 5 000 kronor.
– Det sa bokstavligt talat bara swish så var målet nått. Så jag höjde ribban till 30 000 kronor.
I skrivande stund är det målet också nått med råge. Idag har hennes facebookvänner och andra bidraget med 55 000 kronor till Hjärnfonden.

– Fondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan, så pengarna behövs och kommer verkligen till användning, säger hon på telefon från Lund.

– Jag är på behandling med immunterapi. Jag har tappats på två deciliter blod som nu skickas till Danmark där dom boostar mina vita blodkroppar, berättar hon och gläds åt att vara med i ett projekt som forskarna hoppas ska vara den nya revolutionerande cancerbehandlingen.
– Det är precis sådan här forskning som dessa insamlade pengarna går till, säger hon och berättar att insamlingen avslutas senare idag.

Utan behandling är överlevnaden normalt 3-12 månader. Den person som idag levt längst med sjukdomen har burit på den i åtta år.

Till Marthas insamling >>

Till arkivet