Fem projekt får dela på 320 000 kronor

Övre raden: Erik Ardengård (IF Kronan), Åke Jönsson (Sparbanksstiftelsen Skåne), Jonas Jersler (Landskrona Motorklubb), Emelie Niemi (SMART och Teater Punch), Lena Bjering (SMART och Folkuniversitetet), Inger Torebo (SMART), Anna Prestby (SMART), Nedre raden: Christina Karjalainen (Swedbank), Pomme J-Corvellec, Alsög Hildebrant (Teater Punch) och Jonas Holmkvist (Teater Punch).
Övre raden: Erik Ardengård (IF Kronan), Åke Jönsson (Sparbanksstiftelsen Skåne), Jonas Jersler (Landskrona Motorklubb), Emelie Niemi (SMART och Teater Punch), Lena Bjering (SMART och Folkuniversitetet), Inger Torebo (SMART), Anna Prestby (SMART),
Nedre raden: Christina Karjalainen (Swedbank), Pomme J-Corvellec (Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne), Alsög Hildebrant (Teater Punch) och Jonas Holmkvist (Teater Punch).

På torsdagen presenterades vilka projekt som erhåller anslag från Sparbanksstiftelsen Skåne hösten 2019. Sammanlagt får fem olika projekt dela på 320 000 kronor. Störst anslag, 50 000 kronor, får Teater Punsch så att de kan ge sig ut på skolturné med sin föreställning Hoppande Musen. Övriga som får anslag är IF Kronan (31 000 kronor), Landskrona Motorklubb (25 000 kronor), Folkuniversitetes kursverksamhet (30 000 kronor) samt Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne (38 000 kronor).

Stämningen var munter på Swedbank när representanter för de olika projekten presenterades. En av dessa var Erik Adengård, tränare i IF Kronan.
– Det var ett lika glädjande som välkommet anslag. Vi håller på att starta upp ett projekt med en förening i Svalöv som går ut på att fler ungdomar ska bli ledare vid sidan om sitt idrottande, säger Erik Adengård som fick ta emot en check på 31 000 kronor.

Jonas Jersler är styrelseledamot i Landskrona Motorklubb och han berättar om ungdomssatsningen Säkerhet Först.
– Vi breddar just nu vår ungdomsverksamhet. Det handlar om att från barn till vår sport. Därför har vi utvecklat något som heter hyrcross. Vårt anslag på 25 000 kronor kommer att gå till skyddskläder till ungdomarna när de ska prova på motocross.

Folkuniversitetes kursverksamhet, som erhöll 30 000 kronor, har sedan ett år drivit en secondhandbutik, SMART, på Norra Kyrkogränd. Där stärker man ungas entreprenörskap genom att arbeta med hållbarhet.
– I detta låter vi ungdomar gå i arbetsträning och lära si sy, lappa och laga. Sedan starten har vi haft tio ungdomar. Vårt mål är en vacker dag att allt ska gå runt. Men där där vi inte idag. Därför är detta anslag välkommet, säger Lena Bjering, styrelseledamot i SMART.

De flesta projekten är pågående eller så ligger de i andra verksamheter redan. Ett helt nytt projekt i Landskrona är dock Antidiskrimineringsbyrån Norra Skånes satsning på antirasistiska filmdagar i Landskrona. Något man vill ha igång till hösten 2020.
– Vi verkar idag i 15 kommuner och är väldigt glada att vi nu kan komma till landskrona, säger Pomme J-Corvellec.
– Vår målgrupp är gymnasieelever och målet är att vi ska komma till Landskrona under hösten 2020.

Det största anslaget fick Teater Punsch som nu kommer att ge sig ut till kommunens skolor och spela upp föreställningen Hoppande Musen.
– Vi hade fullt hus när vi körde föreställningen på Landskrona Teater. Men vårt mål har varit att spela för förskolor och för de yngre eleverna i grundskolan. Men skolorna har ju sina tuffa besparingskrav. Och därför är vårt anslag mycket välkommet. Vi kommer att turnera med föreställningen under våren 2020 och sedan sätta upp en ny till hösten, säger Aslög Hildebrand från Teater Punsch.

Åke Jönsson från Sparbanksstiftelsen är nöjd med höstens projekt.
– Vi ser att dessa organisationer gör väldigt stor samhällsnytta i Landskrona med sitt stora engagemang, säger till Åke Jönsson som i och med torsdagens utdelning tackar för sig.
– Det är dags för mig att dra mig tillbaka. Jag har nått åldersstrecket, säger han och ler..
– Men detta är något av det roligaste jag gjort.

Till arkivet