Birgitta Glenmark ställer ut på Galleri Gamla Staden

Birgitta Glenmark ställer ut i Landskrona för första gången.
Birgitta Glenmark ställer ut i Landskrona för första gången.

Birgitta Glenmark är den målande konstnären som aldrig använder penslar. En annan annorlunda grej är att hon bokar tvättstugan när hon ska måla i sin ateljé. Låter det märkligt? Du kan höra med henne själv. På lördagen är det dags för vernissage på Galleri Gamla Staden.

Birgitta Glenmark har målat sedan hon var liten men i slutet av 90-talet tog konstnärskapet fart. Idag målar hon på olika material och med olika tekniker. De abstrakta målningarna nästan alltid är färgglada och linjerna breda.
– Jag målar aldrig med pensel. Istället använder jag gärna spatlar. Jag målar gärna i stora drag, säger hon och skrattar.
– Det är raka motsatsen till mitt andra yrke. Jag är nämligen handkirurg och det är ett väldigt precisionsarbete. Gemensamt är dock att jag alltid jobbar med händerna.

Landskrona Direkt träffade konstnären på fredagen då hon presenterade sin konst för ett 20-tal inbjudna gäster. Hon berättade då om sitt nästan meditativa tillstånd när hon målar. Hon förklarade också varför hon bokar tvättstugan när hon ska måla.
– Min ateljé är i ett litet rum i källaren. Ljuset är bra men där är inget vatten. Därför bokar jag tvättstugan intill. Sen fyller jag fyra spannar med vatten och tar in i ateljén.

Något staffli använder hon inte när hon målar.
– Nej, jag målar på liggande material, förklarar hon.
– Och det kan vara helt olika material. Det är allt från vanlig canvas till takpapp och plåt. Jag älskar att gå runt på byggvaruhus och hitta nya material.

Hon målar ofta lager på lager.
– Det är roligt. Jag målar i akryl och akrylbläck. Och eftersom olika färger är olika täta så ser man lagren. Det bildas också då ofta saker som man inte ser från början, säger hon och pekar på ett av verken.
– Där ser jag exempelvis ett spöke. Det är näsan kusligt.

Utställningen på Galleri Gamla Staden med Birgitta Glenmark har vernissage på lördagen den 30 november och pågår till och med den 15 december.

Till arkivet