Annons

Kvinnokamp för fred, jämställdhet och nedrustning

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) utförde en stillsam demonstration vid Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence-staty på lördagseftermiddagen.

För 100 år sedan samlades kvinnor från hela Sverige i sin övertygelse om att genom att utrota krigets grundorsaker är det är möjligt att undvika krig. År 1919 skapades den svenska sektionen av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF). I helgen uppmärksammades detta genom att föreningen åter igen samlades, denna gång i Landskrona. Här, i Landskrona, finns föreningens nyaste lokalgrupp och tillsammans med den nationella styrelsen arrangerades under lördagen en manifestation utanför museet.

Annons
 

 – Vi måste prata om fred, säger Lina Hjärtström, ordförande i IKFF Sverige, som hade rest hit från Malmö.
– För samma kostnad som för 17 stridsflygplan skulle vi ha resurser nog att radera ut all mödradödlighet och allt könsbaserat våld i hela världen. Betalar vi för krig så kommer vi också få krig. Vi vill satsa på fred, genom att ta tillbaka pengar från försvarsmakten och deras krigsövningar så att vi har råd med lärare, bostäder och en fungerande sjukvård igen. Sådant som människor faktiskt behöver för att känna sig trygga.

Att nedrustning av både kärnvapen och andra vapen är fullt möjligt är IKFF helt övertygade om. Kemiska och biologiska massförstörelsevapen har förbjudits och används inte längre. Likaså har internationella kampanjer från fredsrörelsen lett till förbud mot landminor och klustervapen. Nu visar IKFF i Landskrona att det är dags att Sverige skriver på för att förbjuda det sista massförstörelsevapnet, kärnvapnen.
– Jag hade många intressanta möten, fortsätter Lina Hjärtström.
– Jag frågade en kvinna om hon kände till någonting om kärnvapen, och sedan berättade hon för mig om protester hon deltagit i mot det svenska kärnvapenprogrammet och hur hon ansåg att alla vapen borde nedrustas omedelbart. Det är fantastiskt att komma till en stad och möta det engagemanget. Jag ser fram emot att komma tillbaka.

Möt IKFF och Lina Hjärtström
Den som vill lära sig mer är inbjuden till IKFF:s öppna föreläsning på Landskrona Stadsbibliotek den 28 november 2019 kl. 18.00-19.00.
Då kommer IKFF:s Sverigeordförande Lina Hjärtström och berättar om kampen för fred, jämställdhet och nedrustning, och hur man kan göra för att engagera sig.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser