Många Landskronabor misstänkta för penningtvätt

Polisen utreder sedan drygt ett år ett stort antal bedrägerier. Utredningen är gigantisk. Det rör sig om att, framför allt äldre personer, luras på tiotals miljoner kronor i månaden. I kölvattnet av detta misstänks tusentals personer för penningtvätt och många av dessa är inte medvetna om att de begår ett brott. I Landskrona rör det sig om 23 ärenden där personer är misstänkta för penningtvätt då de agerat som så kallade målvakter.

Wishing-bedrägerier är mycket utbrett och polisen arbetar hårt med att komma åt bedragarna. I augusti 2018 började polisens bedrägerisektion nysta upp bedrägerier som fortfarande pågår. Thomas Johansson är gruppchef för bedrägerisektionen i område syd.
– När vi började utreda runt augusti, september förra året så rörde det sig om att personer svindlades på cirka 40 miljoner kronor varje månad. Vi har dock jobbat hårt och nu är siffran cirka 10 miljoner kronor i månaden, säger Thomas Johansson och berättar hur bedrägerierna kan gå till.
– Det är oftast någon äldre som är offret. Låt oss kalla hen offer 1. En person, så kallat uppringare, bedragare 1, ringer till offer 1 och presenterar sig som polis, bankman eller dylikt. Bedragare 1 säger då att någon försöker lura offer 1 på pengar samtidigt som de pratar och att hen därför ska logga in på sin bank för att hjälpa till att fånga de påstådda bedragarna. Samtidigt på någon annan plats i landet finns en annan person i maskopi med uppringaren, bedragare 2. Denna väljer ut något offer, offer 2. Bedragare 2 säger att hen behöver kontanter men att hen inte kommer åt sitt konto. Men hens mormor kan swisha till offer två. Bedragare 1 för sedan över pengar från offer 1 till offer 2 som tar ut pengar kontant, ofta cirka 15 000 kronor, pengar som sedan lämnas över till bedragare 2. Offer 2 får ofta en slant för besväret. Vad offer 2 inte vet är att hen hjälpt till att tvätta pengar, förklarar Thomas Johansson.

Bedragare 2 klär sig medvetet väldigt neutralt för att hen ska bli svår att identifiera. Och därmed är det även svårt att få fast huvudmännen.
– Det är tuff men inte omöjligt. Nyligen dömdes tre huvudmän i region syd till fängelse. Två personer dömdes till två år och åttamånaders fängelse och en till ett år och tio månader bakom lås och bom. Ingen av dessa bor dock i Landskrona.

Ett stort antal Landskronabor har dock agerat målvakter.
– Från den 1 augusti till dags dato har 23 målvakter blivit misstänkta för penningtvätt. Men om alla gäller just denna utredning vet jag inte, säger Åsa Emanuelsson, informatör på polisen i Helsingborg.

Polisens effektivitet i all ära, men det bästa sättet att få denna typ av brottslighet att upphöra är att alla är vaksamma.
– Logga aldrig in på ditt konto på någon annans begäran om du inte befinner dig på banken med din bankman. Varken vi på polisen eller bankmännen ringer upp och ber folk logga in, uppmanar Thomas Johansson och avslutar.
– Och tala gärna med anhöriga och vänner. Framför allt ungdomar. De flesta målvakter är i åldern 15-25 år. Det kan vara förödande för dom om de, utan att ha någon brottslig avsikt, hamnar i polisens register.

Till arkivet