Annons

Brorsson: Det är mycket värre i andra städer

Det moderata kommunalrådet  Torbjörn Brorsson, har det yttersta ansvaret över Landskronas akutboenden.

Att det finns 38 barn som inte har någon fast bostad och som därför tvingas bo på akutboende har upprört många. Frågan är vad högst ansvariga politiken tycker. Landskrona Direkt har frågat kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och individ- och familjenämndens ordförande Torbjörn Brorsson (M) om vad de har för funderingar och om det är försvarbart, såväl humanistiskt som ekonomiskt att låta barn bo på akutboende.

Annons
 

Torkild Strandberg hänvisar till Torbjörn Brorsson då han menar att han varken kan eller ska tycka till i enskilda fall.
– Landskrona stad bedriver ett aktivt arbete för att få människor i försörjning och för att hjälpa människor till boendelösningar. Ansvaret för detta vilar på individ- och familjenämnden. Jag har inte förutsättningar att kommentera ett enskilt ärende där jag varken har, eller ska ha, den insyn som krävs för att kunna ha en rimlig uppfattning.

Hyrespolicyn höjer tröskeln
Han försvarar däremot den hyrespolicy som ligger till grund för att många inte får bostad idag.
– Uthyrningspolicyns syfte var och är att hindra inflyttning till Landskrona av människor som omedelbart var i behov av sociala insatser från Landskrona stad. Bakgrunden var att andra kommuner ofta dumpade människor med en ibland tung social problematik i Landskrona. Varje kommun måste ta ett sådant ansvar själv, säger Torkild Strandberg.

Frågan som då uppenbara sig är hur man praktiserar hyrespolicyn för den som mer eller mindre bott i Landskrona i hela sitt liv. Landskrona Direkt mejlar frågan till Torkild Strandberg men har ännu ej fått svar.

I övrigt ber kommunstyrelsens ordförande oss kontakta Torbjörn Brorsson för svar. Ordföranden för individ- och familjenämnden börjar med att opponera sig mot att det skulle vara så hemskt att bo på akutboendet.
– Jag har själv varit på besök och jag har inte den bilden av boendet som Petra förmedlar, säger han.
– Och jag måste säga att jag blir uppriktigt ledsen när kritiken är så hård. Jag vet att det är mycket värre i andra städer. I Helsingborg slussas familjer i liknade situationer fram och tillbaka mellan vandrarhem och dylikt. Här får familjerna bo tillsammans i en lägenhet och de får även hjälp med att söka nytt. Vi ska komma ihåg att det är tillfälligt boende. Sedan vill jag understryka att jag inte vill att någon alls ska behöva bo på akutboende. Allra minst barn.

Är det försvarbart att låta barn växa upp på akutboende?
– Nej, det är alltid fel men orsakerna till att de bor där är olika och alltid av tillfällig art. Det är ett bättre alternativ än att bo i en oskyddad miljö. Det är det minst dåliga alternativet.

Totalkostnaden för Akutboende Familj är enligt Torbjörn Brorsson 5 miljoner kronor per år. Denna summa fördelad på boendets på 27 lägenheter ger en total kostnad på drygt 15 400 kronor per månad och lägenhet, vilket då även inkluderar personalkostnaderna.
– I de 5 miljonerna är även de anställdas löner inräknade och de är ju behjälpliga att fixa bostad, säger han.

Ett litet räkneexperiment
I tider där en lyxig Tesla är totalekonomiskt försvarbart när det gäller tjänstebil åt stadsdirektören undrar vi helt sonika om det inte vore totalekonomiskt att föredra om Landskrona stad istället hyrde låt säga 27 lägenheter i eget eller privat bestånd och därefter lät barnfamiljerna hyra i andra hand av staden. Kontraktet kan sedan dessutom skrivas över på hyresgästen efter ett år om denna sköter sig och visat sig kunna betala sin hyra.

Låt oss för enkelhetens skull säga att lägenheterna kommunen hade haft som beredskapslägenheter åt familjer i akut behov kostat i spannet 6000-7000 kronor i månaden då hade detta blivit hälften så dyrt som akutboendet.
– Men de anställdas löner räknas ju in, hävdar Torbjörn Brorsson utan att reflektera över att de då inte behöver hjälpa familjerna som då redan haft en lägenhet.

Tanken är ju dessutom att hyran ska hyresgästen själv betala. Likt man nu gör på akutboendet.
– Men kommunen ska ju inte vara hyresvärdar, försvarar sig Torbjörn Brorsson. Och visst har han rätt i det men frågan är då vem som ska inhysa kommunens invånare med låg inkomst om inte det privata vill.

Det finns just idag en lägenhet som kostar 3 713 kronor per månad i kommunägda Landskronahems bestånd. Tycker inte du att det är rimligt att de ska hyra ut en lägenhet till Petra istället för att hon ska betala cirka 4 500 kronor för akutboende?
– Vi kan inte begära av någon, inte ens Landskronahem, att de ska hyra ut till någon speciell. Det är helt upp till dom. Det skulle krävas ändringar i regelverket för att kunna göra detta möjligt, avslutar Torbjörn Brorsson och vi kan bara stilla undra vem som sätter regelverket inom kommunen och det kommunala bostadsbolaget.

Läs mer:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser