Tjänstebil hett ämne på kommunfullmäktigemöte

Arkivbild
Arkivbild

Det blev som väntat heta diskussioner när kommunfullmäktige sammanträdde på torsdagskvällen. Mest debatterades kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L) överenskommelse med stadsdirektör Christian Alexandersson och hans tjänstebil, en Tesla i miljonklassen. Men även Skiftesvägens demensboende som drivs av Attendo var uppe på dagordningen.

Såväl socialdemokraterna som sverigedemokraterna hade interpellerat Torkild Strandberg i fråga om Teslan. Föga oväntat försvarade kommunstyrelsens ordförande beslutet och hävdade, till skillnad mot Jonas Esbjörnsson (S),  att inga regler hade brutits.
– Jag har fått i uppdrag att skriva ett avtal med Christian Alexandersson och så har jag gjort, hävdade Torkild Strandberg.

Jonas Esbjörnsson menade dock att det faktum att inköpspriset översteg det belopp som står i det ursprungliga avtalet, gjorde att Torkild Strandberg överskridit sina befogenheter. Men precis som tidigare menade Strandberg att det totalekonomiskt var bättre med Teslan än den tidigare tjänstebilen som stadsdirektören hade.

Stefan Olsson riktade in sig på det signalvärde som sänds ut när alla förvaltningar har tuffa sparbeting och att man då låter Christian Alexandersson köra en lyxbil i miljonklassen. Och detta var något som Torkild Strandberg hade förståelse för.
– Jag förstår att det kan sticka i ögonen på folk. Jag tar åt mig av kritiken och jag lyssnar gärna. Men beslutet står jag för, säger Torkild Strandberg.

Han erkänner dock att han tänkt sig för en gång till innan han godkänt Teslan om han vetat vilken debatt det skulle bli.

Det var heller inget nytt när Attendos drift av Skiftesvägens demensboende debatterades. Denna gång var det kommunalråd Fatmir Azemi (S) som interpellerat omsorgsnämndens ordförande Jan-Allan Beer för att höra om det inte var dags för kommunen att ta över driften.
– Vi är inte i närheten av ett sådant beslut. Skulle vi riva detta avtal så hade vi fått ett mycket stort skadestånd på halsen, sade Jan-Allan Beer.

Ingen undrade dock över om inte Attendo skulle betala något skadestånd då mycket tyder på att de inte uppfyllt sin del av avtalet.

Alla som var uppe i talarstolen medgav att driften varit under all kritik men Jan-Allan Beer hävdade att allt var på bättringsvägen och att man därför skulle ge Attendo ytterligare en chans.
– Sedan får vi i omsorgsnämnden besluta om vi vill säga upp avtalet till 2021.

Till arkivet