Annons

Landskrona backar på lärarfackets skolranking

Lärarförbundet har vi flera tillfällen funnits på plats utanför Rådhuset för att göra kommunfullmäktiges ledamöter uppmärksamma på den pressade situation som man anser råder inom flera verksamheter inom utbildningsförvaltningen. Nu varnar man rent av för att ytterligare besparingar kan leda till att Landskrona kan mista behöriga lärare. Foto: Arkivbild

Höga betyg och en hög andel godkända elever tillhör Landskronas styrkor som skolkommun, det slår Lärarförbundet fast när fackförbundets årliga ranking “Sveriges bästa skolkommun” presenterades idag.

Annons
 

På onsdagen presenterade Lärarförbundet sin rankning ”Bästa skolkommun” av landets 290 skolkommuner. Landskrona faller 17 placeringar i rankningen och hamnar nu på plats 178 jämfört med plats 161 förra året.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger i år på en jämförelse av tio kriterier. Elevernas meritvärde i åk 9 (31) och andelen godkända elever (75)  tillhör Landskronas styrkor relativt sett, medan resurstilldelningen (274) och andel som fullföljer gymnasiet (229) drar ner kommunens rankning.
–  Med tanke på att siffrorna speglar 2018 och att resurstilldelningen är sämre än förra året ser vi mycket allvarligt på nedskärningarna/besparingarna inom skolans områden framöver, säger Rebecka Kainulainen, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Landskrona. 

Kommunen som huvudman

Baserat på enkätsvar från Lärarförbundets lokalavdelningar hamnar Landskrona högt som huvudman på en 42:a plats av landets 290 kommuner.  Enkäten handlar om hur kommunen arbetar med skolfrågor och vilka förutsättningar lokalavdelningarna anser att lärarna ges i kommunen. 

Lärarförbundet noterar även att Landskrona ligger sämre till än samtliga tre grannkommuner: Kävlinge (69), Helsingborg (99) och Svalöv (176).
– Vilka alla ligger inom pendlingsavstånd. Med tanke på nuvarande och kommande besparingar ser vi en stor risk att mista behöriga lärare på grund av ökad arbetsbelastning och stress, funderar Rebecka Kainulainen. 

I hela Skåne län är Landskrona rankad som nummer 24 av 33 kommuner. Båstad placerar sig bäst i länet och hamnar på en femteplats i landet. Torsby hamnar i topp på årets ranking.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser