Jaderska delar ut 120 000 kronor

Felicia Gullstrand är en av årets tio stipendiater hos Jaderska musikfonden.

Jaderska musikfonden kommer i år att dela ut tio stipendier, två på 20 000 kronor och åtta på 10 000 kronor vardera. Den högre summan får två operastuderande, 25-årige Fabian Düberg och 21-åriga Marta Saelöen. Bland de åtta övriga hittar vi något så pass ovanligt som en ung saxofonspelande tjej i Felicia Gullstrand.

Fabian går sitt tredje år på Operaskolans kandidatutbildning i Stockholm och Marta går en motsvarande utbildning till operasångerska på Mälardalens högskola, berättar Gunilla Ernlund för Jaderska Musikfonden.

18-åriga Felicia Gullstrand går på musikgymnasium i Helsingborg och har saxofon som instrument. Glädjen och betydelsen av att vara mottagare av stipendiet går inte att ta fel på.
– Jag smälter fortfarande att lilla jag fick detta stipendium. Det kommer att underlätta enormt för mina sparpengar och motivation till att nörda in mig ännu mer i mitt spelande. Jag kommer troligen att köpa en egen saxofon då jag nu hyr min tenorsaxfon från Kulturskolan. Om det blir en tenor, alto eller soprano återstår att se, säger hon.

Felicia Gullstrand har vi kunnat se i en del olika bandkonstellationer genom åren. Rent av spelade hon The Worrying Kind  tillsamman med The Ark-gitarristen Mikael Jepson vid en Mellogala på teatern häromåret. Frågan är när vi kan få lyssna till henne nästa gång.
– Jag har inga gig inom det snaraste då jag för nuvarande inte har ett band med saxofonen men det är inte omöjligt om man ser mig på något folkmusik-jam, svarar hon.

Efter årets utdelning har Jaderska musikfonden sammanlagt delat ut drygt 3 miljoner kronor sedan starten för 27 år sedan.
– Tidigare delades alltid stipendierna ut den 2 november, på Elisabeth Jaders födelsedag men då många går i skolan så överförs nu summan digitalt och istället pratar vi nu med kammarmusikföreningen om att göra en konsert med stipendiaterna, men detta blir först nästa år, säger Gunilla Ernlund.

Utöver redan nämnda stipendiater får följande ungdomar motta 10 000 kronor.
Alice Sedin, 17 år, som studerar på Lars Erik Larsson-gymnasiet i Lund och har elbas som instrument. Anders Kullenberg, 19 år, går en gospellinje på en folkhögskola, och en motsvarande musiklinje på folkhögskola går också Ariana Jashari och Daniel Tomanek, båda 20 år. På spetsutbildningar på Malmö Latinskola går Diana Jashari, flöjt, och Edvin Ralsgård, akustisk gitarr, 18 respektive 16 år. Olivia Arvedson, 16 år, går en musikal- och artistutbildning vid AMB i Vara och har gitarr och elpiano som instrument.

Till arkivet