Helheten – en enhet på teatern

"Helheten" - Riksteaterföreställning på Landskrona Teater 26 oktober. Foto: Märta Thisner
”Helheten” – Riksteaterföreställning på Landskrona Teater 26 oktober.
Foto: Märta Thisner

Ett angeläget allkonstverk om att vara del av något större, bjuder Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern, in till den 26 oktober.

Helheten är föreställning att ta på, lyssna till, delta i och uppslukas av och enligt ett pressmeddelande från Riksteatern en helhetsupplevelse av dans, teater, musik, mod och livserfarenhet.

Verket bygger på en rad dokumentära intervjuer med läkare, nunnor, lydiga och olydiga, nuckor, rektorer, mammor, ensamma och flersamma. Genom inspelade röster får vi ta del av berättelser och erfarenheter som ljuder ut ur färgglada kuber bland publiken i gradängen. Alla bjuder de in oss att fundera kring begreppet helhet. Är det viktigt för en människa att känna sig hel, eller är det viktigare att vara en del?

På scenen sitter Maria Johansson Josephsson, sångerska och kompositör, vid sitt piano och samspelar med de lysande kuberna och de fyra fullblodsartisterna David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Mårten Andersson och Ellen Söderhult, som rör sig i rummet.
– Helheten är en rörande, angelägen föreställning som välkomnar såväl erfarna som helt nya dans- och teaterbesökare. En hjärtevärmande och tankeväckande upplevelse för våra sinnen, där vi får en chans att pröva hur det känns att vara del av något större. Att bli insläppt och kanske släppa in.

Bakom verket står Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin och delar av det konstnärliga teamet som också skapade det bejublade verket DNA– Dansa Nära Anhörig för Backa teater i höstas. ”Känsloladdningen är stor och stundtals enorm” skrev Dagens Nyheter om DNA, medan Borås tidning beskrev den som ” … en personlig och fängslande dansföreställning … Missa den inte.”

Helheten ingår i ett av Riksteaterns långsiktiga tematiska spår, Demokratins gränser.
Läs mer på http://demokratinsgranser.riksteatern.se

Till arkivet