Svart på vitt – juryn har gjort sitt urval

Juryn, det vill säga Per Rosling, Sune Nordgren och Tonie Lewenhaupt, har gjort sitt urval till höstens stora utställning på Landskrona konsthall - Svart på Vitt.
Juryn, det vill säga Per Rossling, Sune Nordgren och Tonie Lewenhaupt, har gjort sitt urval till höstens stora svartvita utställning på Landskrona konsthall.

Det tar sin lilla stund att gå igenom två till tre konstverk av 223 konstnärer.
Landskrona konstförening hade på söndagen bokstavligen slagit läger i den stora konferenssalen på Hotel Öresund. På programmet stod juryarbete inför den stundande 17:e teckningstriennalen av Svart på Vitt.

Svart på Vitt kommer att presenteras på Landskrona konsthall den 26 oktober till 15 december. Innan dess återstår dock ett digert arbete för styrelsen i Landskrona konstförening. En bra bit på vägen kom man i söndags då en namnkunnig jury bestående av Sune Nordgren, Tonie Lewenhaupt och Per Rossling gav sin dom över de insända konstverken.

Anonymt skulle långt mer än 600 kopior i form av stenciler och fotografier av originalverken från 223 konstnärer granskas in i minsta detalj.
– Knappen som ser blå ut på kopian är vit på originalet, upplyser konstföreningens ordförande Mia Widell juryn, sedan hon konsulterat konstnären i frågan.
– Reglerna är benhårda. Tekniker får vara allt från blyerts, kol, krita, tusch, tråd till olja och mix media etcetera men några kulörta färger får inte förekomma, berättar hon när Landskrona Direkt har vägarna förbi.

Det rekordstora antalet ansökningar kommer från hela landet.
– Det visar också på hur angelägen teckningstriennalen är, säger juryns ordförande Sune Nordgren, välkänd kulturpersonlighet och konstkritiker.

Sedan teckningstävlingen Unga tecknare som arrangerades av Nationalmuseum upphört finns det allt för få som håller teckningens fana högt. Kungen är i högsta grad dock delaktig i ”Den tänkande handen”. En tävling för just unga tecknare inom konst, arkitektur, mode, design, illustration och spelutveckling. Målet där är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning. Det är viktigt, poängterar Sune Nordgren och påminner styrelsen för Landskrona konstförening att reflektera om vikten och tanken med den egna ”teckningstävlingen”.

Juryn arbetar efter principen att låta alla verk få en andra chans om så bara en jurymedlem finner verket intressant. Samtidigt var det ett minsta sagt tufft nålsöga att passera.
– Det som kommer igenom har en hög kvalité. Bredden på de antagna verken är också stor. Det finns fina förutsättningar för en bra utställning på Landskrona konsthall senare i höst, menar Tonie Lewenhaupt, författare, dräkthistoriker och själv en erkänt skicklig tecknare.

Utställningen med tillhörande tävling kallad Unga tecknare anordnades på Nationalmuseum åren 1938–75, 1981 och 1995. När ansvaret för den moderna och samtida samlingen av teckningskonst överfördes till Moderna museet 1999 upphörde därmed incitamentet för Nationalmuseum att genomföra denna tävling. Sedan 2017 har den återuppstått i ny form, kallad Den tecknande handen, som ett samarbete mellan Konstakademien och Hovstaterna. Svart på Vitt är Sveriges äldsta teckningstriennal och arrangerades första gången 1971. Då som nu är det Landskrona konstförening som står bakom denna jurybedömda utställning och Landskrona bidrar därmed med ett stort ansvar till teckningskonsten i landet.

 

Till arkivet