
Det tar sin lilla stund att gå igenom två till tre konstverk av 223 konstnärer.
Landskrona konstförening hade på söndagen bokstavligen slagit läger i den stora konferenssalen på Hotel Öresund. På programmet stod juryarbete inför den stundande 17:e teckningstriennalen av Svart på Vitt.
Svart på Vitt kommer att presenteras på Landskrona konsthall den 26 oktober till 15 december. Innan dess återstår dock ett digert arbete för styrelsen i Landskrona konstförening. En bra bit på vägen kom man i söndags då en namnkunnig jury bestående av Sune Nordgren, Tonie Lewenhaupt och Per Rossling gav sin dom över de insända konstverken.
Anonymt skulle långt mer än 600 kopior i form av stenciler och fotografier av originalverken från 223 konstnärer granskas in i minsta detalj.
– Knappen som ser blå ut på kopian är vit på originalet, upplyser konstföreningens ordförande Mia Widell juryn, sedan hon konsulterat konstnären i frågan.
– Reglerna är benhårda. Tekniker får vara allt från blyerts, kol, krita, tusch, tråd till olja och mix media etcetera men några kulörta färger får inte förekomma, berättar hon när Landskrona Direkt har vägarna förbi.
Det rekordstora antalet ansökningar kommer från hela landet.
– Det visar också på hur angelägen teckningstriennalen är, säger juryns ordförande Sune Nordgren, välkänd kulturpersonlighet och konstkritiker.
– Sedan teckningstävlingen Unga tecknare som arrangerades av Nationalmuseum upphört finns det allt för få som håller teckningens fana högt. Kungen är i högsta grad dock delaktig i ”Den tänkande handen”. En tävling för just unga tecknare inom konst, arkitektur, mode, design, illustration och spelutveckling. Målet där är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning. Det är viktigt, poängterar Sune Nordgren och påminner styrelsen för Landskrona konstförening att reflektera om vikten och tanken med den egna ”teckningstävlingen”.
Juryn arbetar efter principen att låta alla verk få en andra chans om så bara en jurymedlem finner verket intressant. Samtidigt var det ett minsta sagt tufft nålsöga att passera.
– Det som kommer igenom har en hög kvalité. Bredden på de antagna verken är också stor. Det finns fina förutsättningar för en bra utställning på Landskrona konsthall senare i höst, menar Tonie Lewenhaupt, författare, dräkthistoriker och själv en erkänt skicklig tecknare.
