Ted i vårt hjärta

Gillar du Ted och Kenneth Gärdestads låtskatt kan ett besök på Landskrona Teater pigga upp i höstmörkret.

Möjligen borde det stått Ted och Kenneth i rubriken. ”Ted i vårt hjärta” är en föreställning med 16 av bröderna Gärdestads berättelser som rör den samtid som de skrevs i.
Landskrona Teater är skådeplatsen när den ideell förening Den Gyldene Freden sätter upp föreställningen på Landskrona Teater den 24 oktober.

Ted Gärdestad var artisten som hamnade  i fokus men det handlar lika mycket om Kenneths texter
– Man kan finna att kärleksbudskapet i Kenneths texter inte alls speglar den råa verkligheten runt omkring. Det var bankrån, postrån, flygplanskapningar, gisslantagningar med mera. Vi minns hur Bader-Meinhofligan satte skräck i en hel värld, säger Růžena Svedelius vars sambo Birger Sölverud är initiativtagare till musikföreställningen.
– Birger drabbades av en stroke i januari. Trots det vill han visa att med stor vilja och med hjälp av fantastiska och entusiastiska amatörer att ”The show must go on”.

Birger Sölverud drog igång Landskrona Visfestival 2015 och arrangerade den sedan fram till 2017. Han satte upp föreställning ”Den Gyldene Freden” i april 2017 på Landskrona teater och året därpå i Trelleborg. En del andra visaftnar har det också blivit med åren och nu är det alltså dags att lyfta fram bröderna Ted och Kenneth Gärdestad.

Framtidstro i en orolig värld
 – Bröderna valde att berätta den ljusa sidan av livet. Det tycks vi ha glömt bort idag när vi stiftar lagar mot de svagaste i samhället. Kenneth skriver i den allra sista inspelning följande: ”I sorgens stora famn finns små ögonblick av skratt”. Trots att det kanske var vårt våldsammaste sekel hade vi råd med kärlek mot varandra och stor framtidstro.

– Året var 1976, och jag skulle fylla 11 år. Det ställdes till med kungligt bröllop i Stockholm, och Abba sjöng ”Dancing Queen” för vår blivande drottning. Själv tyckte jag att musiken var som bäst just nu; jag fick ABBA:s suveräna LP ”Arrival”, Björn Skifs’ ”Watch out” och så förstås Teds ”Franska Kort”. Den snurrade dagligen på skivspelaren, och låtar och texter fastnade i minnet och i hjärtat, berättar Anna Bornemark i pjäsen. Hon är en av fyra som står på scen. De övriga är Birger Sölverud, Pelle Nilsson och Samuel Trygger.

”Ted i vårt hjärta” sätts upp helt utan produktionsstöd.
– Kommunen avböjde med förklaring att framförda låtar är en garanti att alla platser på teatern blir sålda, säger Růžena Svedelius.

Men som sagt ”The show must go on” och än finns biljetter och dessa hittar du  på:
https://www.tickster.com/sv/events/5xadtkzknz2thc3/2019-10-24/ted-i-mitt-hjarta
 

Till arkivet